Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ananas

Czy wiesz, że:
• dojrzały i smaczny ananas powinien pięknie, słodko pachnieć i mieć żółtobrązową skórkę…

To w świeżym owocu zamknięty jest nie tylko pyszny smak ananasa, ale też jego cenne właściwości, dlatego zamiast wybierać dosłodzone ananasy w puszce, lepiej postawić na jego świeżą wersję. Dojrzały i smaczny ananas powinien pięknie, słodko pachnieć i mieć żółtobrązową skórkę. Środkowe liście muszą się łatwo odrywać, jeśli tak się nie dzieje, owoc jest niedobry. Ważna jest też jego waga. Im cięższy ananas, tym miąższ bardziej jędrny i soczysty.

Dla wielu problematyczne może wydawać się obranie ananasa, gdyż jego skóra jest dosyć gruba i pełna niechcianych kłykci. Ale jest na to sposób. Potrzebny będzie ostry nóż i deska do krojenia. Odcinamy górną i dolną część ananasa, stawiamy go pionowo i w tej pozycji odcinamy skórkę (tak, żeby nie zmarnować zbyt wiele cennego miąższu). Na żółtym owocu pozostaną charakterystyczne stwardniałe kółeczka. Należy je wycinać ukośnie, tnąc je nożem w kształt litery V. W efekcie powinniśmy otrzymać wydrążony dookoła owoc. Voila, ananas obrany! Wystarczy go pokroić i jeść ze smakiem!