Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Awokado

Awokado, zawiera:
• potas (600 mg/100 g),
• miedź (0,18 mg/ 100 g),
• witaminę B6 (0,28 mg/ 100 g),
• kwas foliowy

Awokado to owoc przypominający z wyglądu gruszkę, który jest doskonałą bazą do past kanapkowych, meksykańskiego guacamole, a także do koktajli i deserów z dodatkiem daktyli i banana. Spośród minerałów zawiera najwięcej potasu (600 mg/100 g). Ten minerał ma korzystne właściwości dla organizmu człowieka: pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni. Zawartość miedzi (0,18 mg/100 g) w awokado przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów. Warto wiedzieć, że miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. W awokado znajdziesz także witaminę B(0,28 mg/100 g), która pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dodatkowo witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ze względu na kwas foliowy awokado może być polecane kobietom w ciąży. Awokado jest owocem kalorycznym, dlatego należy spożywać je z umiarem, w charakterze dodatku do potraw.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina B6: 0,28 mg (20%)*
Potas: 600 mg (30%)*
Miedź: 0,18 mg (18%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

 

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005