Pora na garść informacji.

Ziołowy ogródek – co powinno się w nim znaleźć?

Kategoria: porada

Ziołowy ogródek z powodzeniem możemy stworzyć nawet na… kuchennym parapecie. Jakie zioła zasadzić, by móc z ich wykorzystaniem gotować ulubione potrawy? Podpowiadamy, na które rośliny warto zwrócić szczególną uwagę.

Bazylia

Doda specyficznego smaku daniom kuchni włoskiej czy portugalskiej. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pomidorów i sera mozzarella, podkreśli smak makaronów, ale i odnajdzie się świetnie w daniach azjatyckich. Wykorzystasz ją także do… robienia lodów. Świeża bazylia znakomicie nada się ponadto do tworzenia koktajli i zimnych napojów.

Koperek

Któż potrafi się oprzeć świeżym ziemniaczkom z koperkiem zerwanym z ogrodu? Koperek może być znakomitym uzupełnieniem zup, sosów i majonezów. Idealnie smakować będzie jako przyprawa do chłodnika czy zupy pomidorowej. Napary z koperku i herbatki ziołowe wyleczą wiele powszechnych dolegliwości.

Majeranek

Kurczak przyprawiony świeżym majerankiem to znakomita propozycja na niedzielny obiad. Majeranek znakomicie sprawdzi się ponadto jako dodatek do zup, sałatek i sosów. Trudno mu się oprzeć – wszak od wielu lat uznawany jest za symbol miłości!

Estragon

To przyprawa niedoceniana w polskich domach. A szkoda, bo dodaje potrawom bardzo specyficznego, intensywnego aromatu. Idealnie smakować będzie jako dodatek do francuskich sosów, ryb i mięs. Wystarczy, że zerwiesz z ogródka kilka szczypek estragonu, by w Twojej kuchni unosił się piękny zapach.

Mięta

Trudno wyobrazić sobie bardziej ożywiający napój niż woda sodowa ze świeżą miętą, cytryną i kostkami lodu. Codzienne sporządzanie takiego płynu jest wystarczającym powodem, dla którego w swoim ogrodzie warto uprawiać miętę. Idealnie sprawdzi się ponadto jako dodatek do słodkich deserów: lodów i ciast. Orzeźwia i nadaje wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Sam zapach mięty jest do tego bardzo przyjemny.

Rumianek

Lecznicze właściwości rumianku, jak na przykład pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, to jedna z wielu korzystnych cech owego zioła. Napary z rumianku smakują wyśmienicie, poprawiają funkcjonowanie organizmu i pozwalają się zrelaksować.

Szczypiorek

Pasta jajeczna, omlety, jajecznica, gzik, liczne surówki czy sałatki smakują wyśmienicie, jeśli dodamy do nich szczypiorek. Bardzo prosty w uprawie, o intensywnym zapachu, należy do ulubieńców wielu kucharzy i kucharek. Warto podkreślić także jego dużą wartość odżywczą, bogactwo witamin czy pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Tymianek

Desery owocowe i czekoladowe, jagnięcina, drób czy potrawy makaronowe zyskają odrobinę pikanterii w towarzystwie tymianku. Właściwości lecznicze owego zioła są znane od dawna: pomoże w walce z uporczywym kaszlem, złagodzi dolegliwości pęcherza i wspomoże układ odpornościowy.