Pora na garść informacji.

Zdrowy sposób na makaron

Kategoria: zdrowe odżywianie

Makaron często gości na naszych stołach. Rodzajów i kształtów makaronu jest obecnie wiele, warto poznać alternatywny i urozmaicić swoje codzienne menu. Najczęściej sięgamy po biały makaron, ale to nie jedyna opcja.

Makaron stanowi dobre źródło energii. Składa się w około 70% z węglowodanów, a w 11% z białka. Prawdziwy włoski makaron jest wytwarzany z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Makaron powinno się gotować al dente (pół twardo), nie należy go rozgotowywać – dzięki temu organizm będzie potrzebować więcej czasu na trawienie go i w związku z tym zapewnimy sobie na dłużej uczucie sytości. Dodatkowo należy pamiętać, aby po ugotowaniu makaronu nie przelewać wodą, gdyż zmywa to z niego warstwę skrobi, dzięki której dobrze łączy się z sosem. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy makaron przeznaczamy na sałatkę – opłukanie zimną wodą zapobiegnie jego sklejeniu po wystygnięciu.

Makaron pełnoziarnisty

Na co dzień warto sięgać po makaron pełnoziarnisty, który jest wytwarzany z mąki z pełnego przemiału, czyli o większej zawartości składników mineralnych. Taki makaron zawiera cztery razy więcej błonnika, niż ten z mąki oczyszczonej. Błonnik wpływa pozytywnie na procesy trawienia, oczyszcza jelita, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi, a dodatkowo odpowiada za dłuższe uczucie sytości. Makaron pełnoziarnisty zawiera również ważne minerały: magnez, dobry dla serca, żelazo, działające krwiotwórczo, cynk, poprawiający stan włosów i paznokci oraz fosfor, wzmacniający kości. Dodatkowo, jest źródłem witamin z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Makarony pełnoziarniste dobrze komponują się z warzywami, chudym mięsem czy rybami – w  takim połączeniu stanowią dobrze zbilansowany posiłek.

Co jeszcze znajdziemy na półkach?

Na półkach sklepowych znajdziemy również inne rodzaje makaronu, takie jak makaron ryżowy, gryczany, z alg morskich czy z brązowego ryżu. Makaron ryżowy można wykorzystać do sałatek, zup i dań azjatyckich, jako dodatek do mięs i warzyw gotowanych w woku. Makaron gryczany wygląda atrakcyjnie i jest niskokaloryczny. Gryka jest naturalnie bogata w rutynę, która m.in. wzmacnia naczynia krwionośne. Ten makaron nadaje się do zup, zapiekanek i jako dodatek do mięs i warzyw, również z woka. Makaron z alg morskich jest z kolei znany z wyjątkowych właściwości tj. jako dobre źródło jodu, ale też takich minerałów, jak chlor, siarka, fosfor, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel oraz witamin: C, z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy E oraz beta-karotenu, a także wysokiej jakości białka. Makaron ten nadaje się do zup, sałatek, czy dań z woka. Makaron z alg morkich, podobnie jak makaron z brązowego ryżu, jest dobrą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej. Warto również wspomnieć o makaronie z cukinii, który można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy pociąć cukinię na długie, cienkie paski tej samej grubości. Można do tego wykorzystać bardzo ostry nóż albo obieraczkę. Taki makaron blanszuje się ok. półtorej minuty we wrzątku. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym.

Apetyczne dodatki

Sos do makaronu najlepiej przygotować samodzielnie, bez użycia gotowych miksów ze słoiczków czy torebek, które pełne są konserwantów i wzmacniaczy smaku. Miękkie warzywa, jak pomidor czy cukinia są najlepszą bazą do sosu, a dodatkiem może być każdy inny składnik warzywny (groszek, brokuły, marchewka, bakłażan, oliwki), rybny (łosoś, tuńczyk, dorsz) czy też mięsny (mięso mielone z indyka lub w kawałkach). Sos najlepiej powoli dusić, a jeżeli zdecydujemy się na smażenie – użyjmy oleju ryżowego lub kokosowego. Sosów nie zagęszczajmy mąką, ponieważ niepotrzebnie zwiększy to kaloryczność potrawy. Ten sam efekt zyskamy używając np. nasion chia.