Pora na garść informacji.

Zdrowotne właściwości pokrzywy

Kategoria: porada

Większości ludzi pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z letnimi wakacjami na wsi, piekącymi bąblami oraz słowami babci, że „zdrowo poparzyć się pokrzywą”. Babcia się nie myliła – pokrzywa posiada sporo właściwości leczniczych.

Pokrzywa, czyli co?

Pokrzywa jest rośliną rosnącą dziko na całym świecie i liczy pięćdziesiąt gatunków. Niektóre z nich nadają się do jedzenia. W Polsce najpopularniejszą odmianą jest pokrzywa zwyczajna, bardzo powszechna szczególnie w wilgotnych lasach i gąszczach. Ma bardzo szerokie zastosowanie – od leczniczego, przez kosmetyczne i kulinarne, po włókiennicze. Jest jednocześnie jedną z najbardziej niedocenionych roślin, a w powszechnym przekonaniu sprowadzona została do roli kłującego chwastu.

Lecznicze właściwości pokrzywy

Niektórzy zielarze określają pokrzywę mianem naturalnego antybiotyku. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych: witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Jest bogata m.in. w wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, jod, sód, witaminy A, B2, C i K, a także olejki eteryczne, chlorofil, związki garbnikowe czy kwasy organiczne. Herbata z pokrzywy ma pozytywny wpływ na przemianę materii i funkcjonowanie oraz oczyszczanie układu pokarmowego, dlatego warto ją stosować w leczeniu wielu jego chorób i dolegliwości. Pokrzywa ma silne działanie moczopędne i detoksykacyjne, pomaga odfiltrować organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, usprawnia proces odprowadzania płynów z organizmu oraz pomaga oczyścić go z potencjalnie niebezpiecznych toksyn. Poza tym pokrzywa obniża stężenie cukru we krwi oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek przez co jest wykorzystywana w walce z anemią czy osłabieniem.

Jeść czy pić?

W dalekiej przeszłości pokrzywa była w Polsce rośliną jadalną. Gotowano na niej zupy, stanowiła też dodatek do bardzo wielu potraw. Z czasem trend ten niemal zupełnie zanikł, by odrodzić się pod koniec minionego wieku na fali popularności zdrowego odżywiania się. Obecnie najbardziej popularne jest picie herbat z pokrzywy, ale coraz częściej sięga się także po jej liście jako naturalny i zdrowy składnik posiłków – analogicznie do szpinaku. Wartości odżywcze herbaty z pokrzywy najlepiej wchłaniają się, gdy jest ona pita na czczo bądź na około dwie godziny przed snem.

Pokrzywa na skórę

Pokrzywa wykorzystywana jest w kosmetologii do produkcji kremów, masek i toników. Ma bardzo dobry wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Pomaga w gojeniu się ran, stanów zapalnych oraz innych zmian skórnych. Dostarcza skórze, włosom i paznokciom niezbędnych mikroelementów, dzięki którym te wyglądają zdrowiej. Kosmetyki na bazie pokrzywy doskonale sprawdzają się w przypadku włosów przetłuszczających się, zapobiegają także ich wypadaniu i sprawiają, że te są bardziej elastyczne i pełne połysku.