Pora na garść informacji.

Zasady diety zgodnej z indeksem glikemicznym

Kategoria: porada

Indeks glikemiczny (IG) pozwala ocenić wpływ zjedzonego produktu na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Przyjmując, że indeks glikemiczny czystej glukozy wynosi 100, dokonano podziału na produkty o niskim (< 50), średnim (< 70) i wysokim (> 70) indeksie glikemicznym.

Parametr ten informuje nas o tempie trawienia węglowodanów i szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny, tym produkt jest szybciej trawiony, a tym samym powoduje gwałtowniejsze (niekorzystne) skoki glukozy we krwi. Wybierając produkty o niskim indeksie glikemicznym, możemy się spodziewać, że procesy trawienne będą przebiegać wolniej, a wzrost poziomu glukozy będzie łagodniejszy. Czy dla naszego zdrowia istotne jest, jaki indeks glikemiczny mają produkty, które zjadamy w codziennej diecie?

Zalety produktów z niskim IG

Jak dowodzą liczne badania – stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie czy niedokrwienna choroba serca. Dlaczego tak się dzieje? Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie podnoszą stężenie glukozy. Żeby przywrócić stały poziom cukru we krwi, trzustka musi wydzielić duże ilości insuliny, której zadaniem jest utrzymanie glikemii w normie. Hormon ten „oczyszcza” krew i umożliwia komórkom wykorzystanie krążącej glukozy. Jednak głównym magazynem cukru jest tkanka tłuszczowa – w konsekwencji dochodzi do wzrostu masy ciała. Dodatkowo ciągłe eksploatowanie trzustki do produkcji hormonu może skutkować problemami z prawidłowym wydzielaniem insuliny, a stąd już tylko krok do rozwoju cukrzycy. Natomiast cechą produktów o niskich wartościach IG jest stopniowe uwalnianie glukozy, bez nagłych skoków, co skutkuje również łagodniejszym wydzielaniem insuliny. Kolejnym walorem produktów z niskim IG jest umożliwianie utrzymania uczucia sytości przez dłuższy czas, a to ogranicza chęć podjadania. Z jakich produktów zatem należy skomponować jadłospis, żeby był zgodny z dietą o niskim IG?

Zalecane produkty

Podstawą zdrowego jadłospisu powinny być warzywa, dobrej jakości mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Ograniczać powinniśmy natomiast owoce, zwłaszcza kandyzowane. Z diety powinny zostać całkowicie wyeliminowane artykuły wysoko przetworzone, czyli żywność typu fast food, słodycze, słodkie napoje, alkohol czy białe pieczywo. Nie tylko cechują się one wysokim indeksem glikemicznym, ale także pozbawione są wartości odżywczych (witamin, składników mineralnych) oraz błonnika, czyli stanowią jedynie źródło „pustych kalorii”.

Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym na co dzień pozwala kontrolować wahania glukozy we krwi, a ponadto sprzyja utrzymaniu stałej masy ciała oraz stanowi, łatwy do wprowadzenia w życie, element profilaktyki rozwoju groźnych chorób metabolicznych.