Pora na garść informacji.

Jak wybrać mleko kokosowe?

Kategoria: porada

Od razu trzeba powiedzieć, że dobrej jakości mleko kokosowe powinno mieć jak najkrótszy skład, czyli zawierać jedynie ekstrakt z kokosa (najlepiej min. 85%) i wodę. Po otwarciu takiego mleka można zauważyć, że część stała oddzieliła się od wody. To absolutnie nie oznacza, że mleko jest zepsute. Wręcz przeciwnie, tak konsystencja to znak, że mleko nie zawiera dodatkowych substancji stabilizujących i zagęszczających. Wtedy, żeby otrzymać jednolitą masę, można mleko zmiksować lub podgrzać. Lista niepożądanych składników, które powinny zniechęcić do zakupu mleka to: cukier, wspominanie już stabilizatory, w tym guma guar (E412) i karboksymetyloceluloza, emulgatory, m.in. E435 oraz przeciwutleniacze m.in. pirosiarczyn sodu (E223). Wszystkie te substancje są dopuszczane do użytku i nie stanowią zagrożenia dla życia (w dopuszczonych dawkach), ale mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.