Pora na garść informacji.

Wiosenny detoks

Kategoria: zdrowe odżywianie

Wiosna to oczyszczenie z zimowych pozostałości. Jak najlepiej można przez nie przejść? Długie, zimowe miesiące zwykle powodują u wielu osób spadek energii i aktywności fizycznej. Jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i przeziębienia, które są spowodowane obniżoną odpornością. Mieszkańcy miast borykają się ze smogiem. Spędziliśmy już tyle czasu w ogrzewanych pomieszczeniach, niezbyt często zmuszając się do aktywności fizycznej, że nadszedł czas, by to zmienić!

Aby osiągać najlepsze efekty oczyszczania, należy powtarzać je co pół roku. Wiosenny detoks jest potrzebny np. osobom, które doświadczają bólów głowy, mięśni i stawów, symptomów jak przy alergii, przemęczenia. Osoby z astmą, problemami kardiologicznymi (nadciśnienie, problem z cholesterolem, zakrzepica żył, choroba wieńcowa, miażdżyca), z nadwagą lub kłopotami z trawieniem i problemami skórnymi są w grupie tych, którzy szczególnie potrzebują oczyszczenia i zachowania zdrowej diety.

Podstawowe zasady

Do wiosennego detoksu należy się przygotować – wymaga to zaplanowania posiłków i swojej aktywności tak, aby nie przemęczać organizmu w okresie, gdy dostarczymy mu mniej kalorii. Warto stopniowo odstawiać używki (w tym alkohol i kawę), smażone i tłuste potrawy oraz słodycze. Zastąpienie ich warzywami i owocami nie tylko jest ogólnie zdrowsze, ale pozwoli również na łatwiejsze przejście do stadium oczyszczania. Dobrym pomysłem będzie także zaplanowanie sauny, kąpieli oczyszczającej czy też masażu.

Najważniejsze jest to, aby nawadniać organizm więcej, niż zwykle. Krew, żołądek i jelita potrzebują płynów, aby sprawnie wydalać to co niepotrzebne, np. pozostałości leków, toksyny, niestrawione fragmenty pokarmów. Zaopatrzenie w filtrowaną lub mineralną wodę oraz w napary ziołowe to bardzo istotna część detoksu.

Nie można przeoczyć również jednego faktu: oczyszczanie organizmu to nie głodówka! Głodówka, czyli radykalna rezygnacja z jedzenia, prowadzi do zupełnego obniżenia metabolizmu. Taki nagły brak równowagi prowadzi do zahamowania niektórych procesów, może wyniszczyć organizm i wpędzić go w niedobory. W oczyszczaniu chodzi o zrównoważoną i dobraną odpowiednio redukcję pokarmów, a nie o rezygnację z jedzenia.

Do dzieła!

Na bezpośrednie oczyszczanie, poprzedzone kilkoma dniami przygotowania, należy przeznaczyć około 3 dni. Z wymienionych niżej produktów najlepiej przygotowywać soki, przeciery lub ciepłe dania gotowane na parze. Należy wykluczyć na te dni nabiał i produkty zbożowe. Każdy dzień (nie tylko w trakcie detoksu) warto zacząć od jednego z napojów:

  • wody z łyżeczką soku z cytryny,
  • wody z łyżeczką młodego jęczmienia i soku z cytryny,
  • kleiku z siemienia lnianego złocistego,
  • napar ziołowy: czystek, mięta, pokrzywa.

 

Podstawowymi produktami w oczyszczaniu są warzywa (głównie zielone) i owoce wraz ze skórkami (oczywiście dokładnie wyszorowane) oraz soki z nich wyciskane, a także zioła, niektóre płatki i pestki. Każdego dnia należy zjeść 5 posiłków owocowo-warzywnych pod dowolną postacią: płynne, zmiksowane, surowe, ugotowane na parze, pieczone lub w formie zupy-krem na wywarze warzywnym. Dodatkiem mogą być przyprawy oraz oliwa z oliwek, olej lniany (na zimno) lub olej kokosowy, masło klarowane na ciepło. Aby przejść z sukcesem przez proces oczyszczania, warto skonsultować go z dietetykiem, który pomoże ustalić optymalną, indywidualną dla każdego ilość i gramaturę stosowanych produktów.

Bardzo ważny jest błonnik, który szczególnie wspomaga oczyszczenie jelit. Jego źródłem jest siemię lniane. Kleik z siemienia działa osłonnie na jelita, powodując również, że błonnik pomaga w pozbyciu się niestrawionych pozostałości. Skórki owoców (dokładnie umyte) również dostarczą błonnika.

Dla oczyszczenia i regeneracji wątroby, która w głównej mierze neutralizuje toksyny w całym organizmie, warto wprowadzić następujące produkty: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta, buraki, jarmuż, kalafior, kiełki, por, rukiew wodna, czarna rzepa, cytrusy.

Dalsze oczyszczanie organizmu można z powodzeniem wesprzeć stosowaniem ziół, przypraw i naparów. Dzięki właściwościom moczopędnym, napotnym i regulującym wypróżnienia wymienione niżej produkty mają zastosowanie odtruwające.

 

Zioła: Przyprawy: Pozostałe:
Czystek, pokrzywa, mięta, dziurawiec, skrzyp, koper włoski, koniczyna Kurkuma, imbir, czarnuszka Młody jęczmień, zielony owies, kora brzozy, korzenie łopianu, mniszka lekarskiego i cykorii

 

Niezwykłe właściwości oczyszczające wykazują zwłaszcza czystek i chlorofil, obecny w zielonych produktach. Ich obecność jest kluczowa w osiągnięciu pełnego oczyszczenia organizmu, ponieważ działają detoksykacyjnie w układzie pokarmowym i krwionośnym, wiążąc metale ciężkie i pomagając w ich wydalaniu. Chlorofil wzmacnia krew, oczyszcza jelita i wątrobę, usuwając toksyny i działając antybakteryjnie. Duża ilość chlorofilu jest zawarta np. w sproszkowanym młodym jęczmieniu.

Kilkudniowe oczyszczanie należy zakończyć stopniowo, zwiększając codziennie porcje, dodając do warzyw i owoców kasze, nabiał, a na samym końcu (np. po upływie tygodnia) mięso.

Możliwe efekty

Trzeba liczyć się z tym, że organizm poddany oczyszczaniu może zareagować osłabieniem i gorszym samopoczuciem. Brak sił, krostki na ciele, uczucie wychłodzenia – to niektóre z efektów. Dlatego ograniczenie aktywności fizycznej, jak najlepsze nawodnienie i przygotowanie sobie przytulnej przestrzeni jest niebagatelne w przeprowadzeniu oczyszczania.

Generalnie oczyszczanie organizmu powinno się przeprowadzać co pół roku, ale o codziennym, zdrowym odżywianiu trzeba pamiętać codziennie! Wprowadzenie owoców, warzyw lub soków w 5 porcjach dziennie, jako głównych potraw lub dodatków do jedzenia, jest bardzo dobrą zasadą. Aktywność fizyczna, korzystanie z sauny – to, co wpływa na wypacanie toksyn z organizmu – jest bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie zarówno skóry, jak i całego organizmu. Picie koktajli z chlorofilem (w zielonych warzywach lub młodym jęczmieniu) usprawni perystaltykę jelit, pomoże w walce z nadwagą lub napadami głodu, a także poprawi stan cery, włosów i paznokci. Ważne, aby wybierane produkty były świeże i ekologiczne.