Pora na garść informacji.

Sylwestrowe przekąski

Kategoria: porada

Koniec roku zbliża się wielkimi krokami. Nadchodzi najbardziej wyczekiwana ze wszystkich noc sylwestrowa. Bez względu na to, czy zamierzamy spędzić ją na eleganckim balu, czy w domowych pieleszach, warto zadbać o to, aby towarzyszyły nam smaczne i zdrowe przekąski. Przecież nie może zabraknąć nam siły do świętowania Nowego Roku!

Po co warto sięgać w trakcie sylwestrowej zabawy, aby czuć się lekko i zarazem się syto? Czy można sobie pozwolić na dietetycznego drinka? Czy taki w ogóle istnieje? W zawiązku z nadchodzącym czasem świętowania Nowego Roku 2018 serwujemy kilka propozycji, które bez wyrzutów sumienia mogą pojawić się na stole nawet u osób będących na diecie.

Pikantne krewetki

Czego potrzebujemy:

  • 15 krewetek tygrysich
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania: Krewetki obroczyć w chili i papryce. Usmażyć na oleju ryżowym.

Pieczone frytki warzywne

Czego potrzebujemy:

  • 3 marchewki
  • 1 batat
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka kolendry

Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w cienkie słupki. Olej wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi. Polać nim warzywa i rozsypać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie frytki posypać kolendrą. Piec w piekarniku przez 20-30 min w temp. 200 st. C. Po upieczeniu podawać z dipem czosnkowym.

Jarmużowe chipsy w curry

Czego potrzebujemy:

Składniki:

  • 4 liście jarmużu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju ryżowego

Sposób przygotowania: Liście jarmużu umyć, pociąć na wygodne do chrupania kawałki podobnej wielkości (odciąć grubą łodygę). W dużej misce wymieszać z niewielką ilością oleju z dodatkiem curry i soli himalajskiej, ułożyć kawałki na papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie przylegały ciasno do siebie. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 150 st. C (termoobieg) przez 4-7 minut. Uwaga, łatwo je przypalić! Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor i być idealnie kruche. Można je podawać także z dipem czosnkowym. Czym byłyby chrupkie krewetki, frytki czy warzywne chipsy bez aromatycznego dipu? Warto skorzystać z kilu inspiracji:

Czosnkowy dip z koperkiem

Czego potrzebujemy:

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ½ cebuli czerwonej
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Dodać drobno posiekaną cebulkę oraz koparek. Doprawić solą.

Gęsty sos z awokado

Czego potrzebujemy:

  • 1 awokado
  • 1 mała papryczka jalapeno
  • kilka listków kolendry
  • 1 cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki kminku
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • ½ małego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania: Awokado pozbawić pestki, obrać i umieścić w blenderze. Dodać do niego posiekaną papryczkę i zblendować. Następnie wcisnąć sok z limonki, dodać posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól himalajską, pieprz i kminek). Na koniec dodać jogurt i całość ponownie zblendować.

Pomidorowy sos z tabasco

Czego potrzebujemy:

  • 1 szklanka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • ½ małego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu Tabasco
  • 3 listki bazylii
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania: Pomidory posiekać, następnie umieścić je w naczyniu blendera. Dodać jogurt, sos Tabasco, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Całość zblendować.

 

Przekąski już gotowe, ale jak tu świętować ostatnia noc w roku bez drinka? Również na to mamy kilka pomysłów.

Pomarańczowe mojito

Czego potrzebujemy:

  • ½ małej pomarańczy
  • 6 listków mięty
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 4 kostki lodu

Sposób przygotowania: Na dnie szklanki umieścić kostki lodu i półplasterki pomarańczy. Dodać pokrojone na pół listki mięty. Zalać wodą.

Dietetyczna krwawa Merry

Czego potrzebujemy:

  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 3 łyżki sosu Tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 kostki lodu

Sposób przygotowania: Sok pomidorowy wymieszać z sokiem z cytryny i sosem Tabasco. Doprawić sola i pieprzem. Przelać do szklanki z kostkami lodu.

Kokosowa Pina Colada

Czego potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 4 kostki lodu

Sposób przygotowania: Schłodzone mleko kokosowego zblendować z 2 plastrami ananasa. Wlać do szklanki z kostkami lodu, a na brzegu kieliszka umieścić plaster ananasa.

Ostatnia noc w roku powinna być wyjątkowa. Aby taka właśnie była, warto zadbać nie tylko o doborowe towarzystwo, ale także o odpowiednie menu. Powinno być smaczne, lekkie i zdrowe. Do przygotowania przekąsek sylwestrowych wykorzystujmy świeże warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się także niskokaloryczne owoce morza. W sylwestrowym bufecie nie powinno zabraknąć sałatek, faszerowanych jajek czy koktajlów owocowych. Pomysłów na takie przekąski są tysiące, a w ich wymyślaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie obawiajmy się eksperymentować ze smakami, ograniczając tylko dodatek majonezu, fast-foodów i innych niezdrowych przekąsek. W końcu kiedy będzie na to lepszy czas niż noc sylwestrowa?