Pora na garść informacji.

Świeżość mięsa na uwadze mamy!

Kategoria: porada

Idealnie świeże mięso, najlepsze w swojej kategorii, i w dodatku takie, którego zawsze możemy być pewni? Tak, to możliwe – jeśli kupujesz w Stokrotce!

Każdy, kto choć razu kupował surowe mięso wie, że od jego świeżości i jakości zależy i wygląd, i smak potrawy. A także jej wartość odżywcza.  Dlatego coraz większą uwagę poświęcamy pochodzeniu mięsa. Stokrotka przez lata wypracowała sieć kontaktów z najlepszymi dostawcami tych produktów, dlatego dziś każdego dnia możemy być pewni, że to, co jest w ofercie to mięso naprawdę świeże, bo dowożone do sieci codziennie, zaraz po rozbiorze. Mięso pochodzi wyłącznie od polskich dostawców, a droga, którą pokonuje od producenta do sklepu jest po prostu krótka.

Co tu wybrać?

Z mięsa surowego do wyboru mamy mięso białe oraz czerwone. Mięso białe (drób, cielęcina, królik) jest zazwyczaj pozbawione tłuszczu, w związku z czym zaleca się je w dietach niskokalorycznych. Mięso drobiowe ma wiele zalet – wysoką zawartość białka, jest łatwe do przygotowania i lekkostrawne. Jednak należy uważać na mięso z kurczaka z niepewnych źródeł, które może być pełne antybiotyków i hormonów, dlatego powinniśmy wybierać jak najlepszy drób. W Stokrotce można być pewnym nie tylko idealnej świeżości mięs, ale także tego, że oferowany drób to wybór najwyższej klasy. Z białych mięs warto sięgnąć też po królika. Ma on delikatne mięso o dobrym składzie tłuszczowym, którego spożycie jest polecane szczególnie dzieciom. Cielęcina z kolei zawiera dużo żelaza. Ten pierwiastek ma działanie krwiotwórcze, dlatego zapotrzebowanie na niego wzrasta w czasie ciąży.

Mięso czerwone to natomiast wieprzowina, wołowina, baranina, jagnięcina oraz dziczyzna. Mięso dziko żyjących zwierząt ma więcej białka, a mniej tłuszczu niż mięso zwierząt hodowlanych. Należy je jednak kupować ze sprawdzonego źródła ze względu na zagrożenie pasożytami. Mięso czerwone dzielimy na chude i tłuste. Nie należy przesadzać z ilością tłustego mięsa – ze względu na jego kaloryczność – choć coraz częściej podkreśla się jego zalety, m.in. zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wśród wołowiny czy wieprzowiny znajdziemy również mięso chude. Na pewno należy zachować umiar i starać się wybierać mięso dobrej jakości, najlepiej z małych hodowli. Jeśli kupujemy mięso mielone, wybierajmy to mielone na miejscu.

Skąd ta pewność?

Wszystkie świeże mięsa, które można kupić w Stokrotce, są objęte akcją „Gwarancja świeżości, albo zwrot pieniędzy”. Co to znaczy? Ponieważ bardzo dbamy o to, by nasze mięso było zawsze idealnie świeże i sprowadzamy je wyłącznie od zaufanych, dobrych polskich dostawców, dajemy gwarancję, że nikt, kto je kupi, nie zawiedzie się na świeżości. Zapraszamy!

Więcej informacji o akcji znajdziesz tu