Pora na garść informacji.

Świeże i smaczne wędliny – czym kierować się przy ich wyborze?

Kategoria: porada

Większość z nas nie wyobraża sobie porannych kanapek bez ulubionych wędlin. Warto jednak starannie je wybierać i sprawdzać zamieszczone na nich etykiety, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem. Jak rozpoznać te o najlepszej jakości i tradycyjnej recepturze? Po przeczytaniu naszego artykułu z pewnością nie będziesz mieć z tym trudności.

Wędliny to częsty element naszych posiłków, takich jak śniadanie czy kolacja. Mogą one być również ciekawym pomysłem na przystawki podczas rodzinnej imprezy. Na wstępie warto zapoznać się z kilkoma zasadami, którymi kieruje się Stokrotka, wybierając wędliny do swojej oferty.

Po pierwsze – stawiamy tylko na świeże wędliny, które są dostarczane na nasze sklepowe półki codziennie.

Po drugie – współpracujemy tylko ze sprawdzonymi i zaufanymi dostawcami wędlin, którzy zgodzili się, aby ich produkty poddawane były szczegółowej kontroli jakości.

Po trzecie – nasze wędliny pochodzą od dostawców z Polski, wśród których można znaleźć wielu lokalnych producentów, wyrabiających swoje produkty z pasją, na bazie oryginalnych, sprawdzonych receptur i przepisów. Gwarantuje to niezapomniany smak i zapach wędlin.

Jak widzisz, niezmiernie ważna jest dla nas jakość produktu, a także jego pochodzenie. Stokrotka podchodzi do tego tematu bardzo restrykcyjnie. Wędliny trafiają do naszych sklepów z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i higieny, podlegającym wieloetapowej kontroli. Następnie są odpowiednio przechowywane, abyś Ty jako nasz Klient mógł cieszyć się smakiem najlepszych wędlin.

Czytaj etykiety

Przyglądając się etykietom na wędlinach warto sprawdzić, ile gramów czy kilogramów mięsa zostało wykorzystane do produkcji 100 gramów czy kilograma danego produktu, ponieważ im ta wartość jest większa, tym lepsza jest jakość tego wyrobu. Jeśli dokonujesz zakupu wędlin na wagę, na stoisku obsługiwanym przez pracowników sklepu, nie bój się zadawać im pytań o skład wędlin – z pewnością odpowiedzą na każde Twoje pytanie. W Stokrotce dbamy, aby wszyscy pracownicy w jak najlepszy sposób potrafili pomóc naszym Klientom w wyborze wędlin.

Na etykietach znajdziesz również informację o dodatkach, użytych podczas produkcji. Do najczęściej stosowanych należą przetwory sojowe. Im mniej dodatków w produkcie, tym lepiej. Do produkcji wędlin używa się również konserwantów, barwników i innych substancji, które określa się zwykle symbolem E. W przypadku tradycyjnych wędlin, których produkcja opiera się na starych recepturach, konserwantem może być jedynie sól, a także inne przyprawy i zioła.

Zakup „na oko”

Niektóre cechy dobrych wędlin możesz również zaobserwować, gdy oglądasz i wąchasz produkt. Świeża, dobrej jakości wędlina jest raczej sucha, nie błyszczy się i nie klei. Zbyt mokra wędlina może zdradzać zbyt dużą zawartość wody, która ma wpływ na jej wagę, a przez to również na cenę, jaką za nią zapłacisz. Dobra wędlina ma lekko różowy, niejednolity kolor, a także poprzecinana jest nieregularnymi, cienkimi pasmami tłuszczu. Ma również nieregularny kształt.

Dobre wędliny nie będą najtańsze, staramy się jednak zawsze oferować naszym Klientom jakość i wyśmienity smak za najlepszą cenę. Nasze produkty cechuje najwyższa jakość, świeżość, a także gwarancja smaku, który sprawi, że będą one stałym elementem Twoich posiłków.