Pora na garść informacji.

Suszone morele – zdrowie na talerzu

Kategoria: zdrowe odżywianie

Suszone morele to przekąska o niebanalnych walorach zdrowotnych. Sprzyja nie tylko zdrowiu, ale i urodzie.

Któż z nas nie lubi latem zatopić zębów w soczystym owocu moreli? Te niezwykle orzeźwiające owoce przywędrowały do Europy z Azji. Obecnie uprawia się je w wielu krajach całego świata, w tym także Polsce. Smakują zarówno zerwane prosto z gałęzi, jak i w kompocie czy przetworach. Aby dłużej móc delektować się ich smakiem, można skorzystać z suszonych moreli. W tej postaci dostępne są w sklepach przez cały rok. Suszonymi owocami można zastąpić słodycze lub używać je jako dodatek do potraw.

Źródło przeciwutleniaczy

Morele mają charakterystyczną, intensywną barwę, którą zawdzięczają luteinie i beta-karotenowi. Należą one do przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed namnażaniem się wolnych rodników, prowadzących do rozwoju procesów inicjujących w organizmie choroby nowotworowe. Luteina chroni przed chorobami wzroku, takimi jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Z kolei beta-karoten ma zbawienny wpływ na skórę. Beta-karoten, czyli prowitamina A, opóźnia procesy starzenia się skóry, czyniąc ją dobrze nawilżoną oraz odporną na negatywne działanie procesów atmosferycznych, a także przyspieszając regenerację naskórka.

Dla zdrowia i urody

Suszone morele to przekąska, po którą bez obaw można sięgać codziennie, najlepiej po te niesiarkowane. Są ciemniejsze i bardziej pomarszczone, ale też lepsze w smaku i bardziej wartościowe. Suszone morele zawierają błonnik, który wspomaga procesy trawienne, pomaga zredukować cholesterol i utrzymać prawidłowe stężenie cukru we krwi. Owoce są również bogate w wartości odżywcze. Jedząc suszone morele, dostarczamy organizmowi: wapń i fosfor – minerały ważne dla zdrowia zębów i kości; żelazo – wspomagające procesy krwiotwórcze; potas – odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację oraz bor – wpływający na gospodarkę hormonalną i funkcje intelektualne. Wprowadzając morele w suszonej postaci do diety, zagwarantujemy sobie również dostawę witamin, w szczególności witaminy A, B, C i E. Wszystkie te witaminy zapewniają wsparcie włosom, skórze i paznokciom. Jeszcze jedną, bardzo ciekawą właściwość moreli, w szczególności suszonych, stanowi ich działanie zasadotwórcze. Wielu ludzi cierpi na nadkwasotę układu pokarmowego. Jej przyczyny to m.in. życie w biegu i stres, nieregularne spożywanie posiłków, alkohol i papierosy. Jedzenie suszonych moreli wpływa neutralizująco na kwasy żołądkowe, dlatego osoby cierpiące na nadkwasotę powinny włączyć je do swojego menu. Dodatkowo, suszone morele ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu i zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, a także pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi.

Skarb w zasięgu ręki

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo możemy zagwarantować sobie i swoim bliskim źródło pozytywnych wartości odżywczych. Wystarczy kilka suszonych moreli dziennie, by mieć wpływ na kondycję organizmu i dostarczać mu wielu cennych składników stymulujących prawidłowe działanie narządów wewnętrznych. Warto zadbać o regularną obecność suszonych moreli w diecie, zwłaszcza dzieci i osób starszych.