Pora na garść informacji.

Sposób na zdrowe przetwory

Kategoria: porada, zdrowe odżywianie

Zapach owoców sezonowych zamknięty w dżemie domowej roboty, otwarty zimową porą, to coś bezcennego. Jest namiastką smaku letnich chwil oraz gwarantem zdrowych przetworów bez konserwantów. Pytanie brzmi: jak zrobić smaczne i zdrowe przetwory, aby zachować ich wartość odżywczą nie tracąc na walorach smakowych? Czy jest możliwe przygotowanie smacznych konfitur i dżemów bez użycia substancji konserwujących? Jakie są naturalne metody, które sprawią, że przetwory będą zdrowe?

W domowym przetwarzaniu warzyw należy skupić się na zastosowaniu naturalnych środków konserwujących. W tym przypadku doskonale sprawdza się sól himalajska. Jej zaletą jest to, że nie podnosi ciśnienia, przeciwnie do soli tradycyjnej. Dodatkowo jest bogatym źródłem żelaza, czemu zawdzięcza swoją charakterystyczną, różową barwę. Jej dodatek do domowych kiszonek sprawia, że stają się zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych bakterii, a jednocześnie stanowią doskonałe źródło dobroczynnej mikroflory probiotycznej, istotnej dla zdrowia jelit i całego organizmu. Nie bez powodu mówi się o tym, że kiszona kapusta jest najlepszym produktem uodparniającym w zimie!

Domowa kiszona kapusta

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soli himalajskiej

Kapustę poszatkować, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dokładnie wymieszać warzywa z solą himalajską. Przyklepać łyżką i pozostawić na godzinę. Po tym czasie umieścić w kamiennym garnku i ubić ciasno, w celu usunięcia powietrza. Przykryć i obciążyć ciężkim przedmiotem, okryć ściereczką. Przez pierwsze kilka dni należy pozostawić garnek z kapustą w ciepłym miejscu, a następnie przenieść go do chłodnego pomieszczenia.  Po upływie 3 tygodni kapusta może już trafić na stół.

Istotnym argumentem przemawiającym za samodzielną produkcją przetworów jest też ich skład. Warto zapoznać się z etykietą dowolnego wysoko przetworzonego produktu. Lista konserwantów oraz substancji poprawiających smak i zapach jest tak samo długa, jak jego termin przydatności. W domowych przetworach nie natkniemy się na chemiczne konserwanty, słodziki lub syrop glukozowo-fruktozowy. Przykładem domowego przetwórstwa może być ketchup z cukinii:

Domowy ketchup z cukinii

  • 1 ½ kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli himalajska
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Cukinię umyć, obrać i pozbawić nasion. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z cukinią na tarce o grubych oczkach, a następnie zblendować. Następnie podgotować 20-30 min, aż warzywa się rozgotują. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, drobno pokroić. Poddusić w oddzielnym rondelku, aż się rozpadną. Dodać do gotującej się cukinii wraz z octem balsamicznym i przyprawami. Po zagotowaniu wszystkich produktów jeszcze raz je dokładnie wymieszać. Nakładać gorącą masę do wyparzonych i umytych słoiczków, zawekować.

W zaciszu własnej kuchni można również przygotować przetwory z owoców. W tym przypadku za konserwację konfitury odpowiedzialny jest cukier. Aby uniknąć zwykłego cukru, można go zastąpić cukrem trzcinowym lub stewią. Warto też zastosować pasteryzację – w tym celu, w warunkach domowych, słoiki z przetworami umieszcza się w garnku, w którym kładzie się ściereczkę okrywającą dno i napełnia wodą do ¾ wysokości słoików, które nie powinny się stykać. Po pasteryzacji należy postawić je do góry dnem i pozwolić wystygnąć.

Domowa konfitura z nasionami chia

  • ½ kg truskawek
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 4 łyżki cukru brązowego

Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować przez 25 min, cały czas mieszając. Potem przełożyć do słoiczka i poczekać aż zastygnie. Zapasteryzować.

Innym składnikiem konserwującym w tradycyjnych przetworach warzywnych jest ocet. Polecamy jednak, aby nie stosować octu spirytusowego, ale ocet winny, jabłkowy lub balsamiczny z uwagi na walory smakowe oraz zdrowotne.

Domowe przetwory sezonowych warzyw i owoców, choć wymaga większego zaangażowania i nakładu czasu, z pewnością opłaca się bardziej, niż kupienie gotowego produktu w sklepie. Przemawia za tym przede wszystkim jakość finalnego produktu. Poza walorami smakowymi na szczególną uwagę zasługuje wartość zdrowotna. Dzięki wykorzystaniu naturalnych, domowych sposobów przetwórstwa można uniknąć wielu chemicznych substancji niebezpiecznych dla zdrowia. Ponadto do korzyści płynących z domowej produkcji przetworów owocowo-warzywnych można zaliczyć cenę. Zakup gotowych przetworów znacznie przekracza nakład finansowy związany z domową produkcją. Inną zaletą jest to, że samodzielne przygotowanie domowych przetworów to doskonała okazja do eksperymentowania z nowymi smakami. Zyskujemy możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych. Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści, warto spróbować swoich sił w domowej produkcji aromatycznych dżemów czy różnokolorowych, warzywnych kiszonek.