Pora na garść informacji.

Słodko i zdrowo

Kategoria: zdrowe odżywianie

Poszukajmy zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Kremowe koktajle, chrupkie batoniki czy aromatyczne ciasteczka to dietetyczne zamienniki, po które swobodnie można sięgnąć, nie borykając się z wyrzutami sumienia. Słodycze, choć uzależniają jak narkotyk, można jeść, ale pod dwoma warunkami:

  • Są to słodycze dobrej jakości (pozbawione sztucznych słodzików i innych substancji chemicznych)
  • Spożywane są okazjonalnie (nie stanowią codziennego elementu diety)

W chwili, kiedy pojawia się ochota na coś słodkiego warto przygotować słodką przekąskę w domu. Wtedy mamy pewność, że unikniemy składników chemicznych, licznie występujących na etykiecie kupowanych lizaków, ciastek lub cukierków. Nie można dać się zwieść barwnym łakociom, zawdzięczających swoje kolory sztucznym barwnikom. Żółcień chinolinowa czy czerwień koszenilowa to tylko niektóre chemiczne barwniki, stosowane w produkcji słodyczy. Nagminnie używany jest również syrop glukozowo-fruktozowy. Dzięki temu, że jest tańszy od cukru, wykorzystuje się go na szeroką skalę. Przy wysokim spożyciu dochodzi do nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji – do otyłości. Porównanie jakości domowych deserów z tymi w sklepie skłoni do domowej produkcji.

Aby domowe słodycze pozostały słodkie, nie trzeba stosować kilogramów cukru. Warto sięgać po sprytne zamienniki, która sprawią, że przekąski będą pyszne i zdrowe. Osiągniemy to dzięki suszonym owocom. Daktyle, morele czy rodzynki to świetny dodatek do batoników. Przykładem ich zastosowania mogą być amarantusowe batoniki:

Amarantusowe batoniki 

  • amarantus (1,5 szklanki)
  • olej kokosowy (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • rodzynki (3 łyżki)
  • daktyle (2 sztuki)

Rodzynki i daktyle pokroić  oraz wymieszać z amarantusem, miodem i olejem kokosowym. Uzyskaną masę wyłożyć do blaszki i lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec ok. 20-25 min. Po ostygnięciu pokroić na podłużne batoniki.

Świeże owoce, które świetnie zastępują cukier w domowych wypiekach, to także banan i mango. Nadają ciekawą konsystencję i słodki smak. Przykładem zastosowania bananów mogą być domowe ciasteczka:

Ciasteczka na bananie

  • banan (2 duże, dojrzałe)
  • płatki kokosowe (1,5 szklanki)
  • miód (1 łyżka)
  • suszona żurawina (3 łyżki)
  • suszone morele (3 sztuki)

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z pokrojonymi drobno suszonymi owocami, miodem i płatkami. Z uzyskanej masy formować ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni.

Dla tych którzy, nie przepadają za chrupkimi przekąskami, ale z chęcią wypiliby odżywczy koktajl, alternatywą są smoothie i koktajle na bazie mleka roślinnego. Najbardziej wartościowe jest mleko kokosowe. Połączenie go z kakao i daktylami daje głęboką słodycz o czekoladowym smaku. Natomiast dodatek awokado sprawi, że koktajl będzie też sycący. Smaczny deser na bazie mleka kokosowego to czekoladowe smoothie, na które przepis znajduje się poniżej:

Czekoladowe smoothie z daktylami i awokado  

  • 1 awokado
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 daktyle
  • 2-3 łyżki surowego kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

Korzystnymi słodzikami, które z powodzeniem można zastosować przy produkcji domowych słodkości, są miód i masło orzechowe. Wykorzystując masło orzechowe i banana można przygotować smaczne i zdrowe lody. Warto po nie sięgać w upalne dni. Prosty przepis poniżej:

Lody z masłem orzechowym

  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Banany zamrozić w skórce, następnie obrać ze skórki, pokroić drobniej i umieścić w kielichu blendera. Dodać masło i całość zblendować.

Wystarczy tylko chcieć, a zdrowe słodkości mogą na stałe zastąpić niezdrowe, słodkie przekąski kupowane w sklepach. Tak wiele różnych kompozycji można przygotować samodzielnie. Domowe ciasteczka, batoniki, placuszki, koktajle, lody czy galaretki z soku i żelatyny – to wszystko można przygotować, by oddać się chwilce zapomnienia. Najważniejsze jest poczucie, że korzystamy z produktów pozbawionych środków chemicznych, które poprawiają smak, zapach i konsystencję, ale niosą efekty uboczne. Rezygnując z nich i przygotowując słodycze samodzielnie, unikamy negatywnych skutków.