Pora na garść informacji.

Różnorodność posiłków – jak o nią zadbać?

Kategoria: porada

Nie istnieje taki produkt spożywczy, który dostarczałby ludzkiemu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Należy więc dbać o odpowiednio zbilansowaną i różnorodną dietę, żeby zapewnić sobie właściwą ilość składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Monodieta

Ograniczenie w dostarczaniu organizmowi jednych składników odżywczych na rzecz zbyt dużej ilości innych może mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. By prawidłowo funkcjonować, potrzebujemy zarówno białka, jak i węglowodanów, tłuszczów, witamin i soli mineralnych. Jeśli dieta zostanie oparta tylko na produktach zawierających białko, może ona trwale uszkodzić nerki, upośledzić procesy metabolizmu i prowadzić do zmian miażdżycowych. Z drugiej strony – zbyt mało białka prowadzi do uszkodzenia układu pokarmowego oraz odpornościowego. Z kolei dieta oparta przede wszystkim na produktach zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste, uboga natomiast w warzywa i owoce, doprowadzi do otyłości, kłopotów z układem krążenia, osłabienia organizmu i znacznego podwyższenia ryzyka wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Nie sposób zatem przecenić znaczenia spożywania urozmaiconych posiłków i bilansowania ich pod kątem zawartości składników odżywczych.

Jak dbać o różnorodność w jedzeniu?

Według zaleceń specjalistów, zamiast dwóch czy trzech obfitych, powinno się spożywać przynajmniej pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia. Wprowadzenie w codziennym jadłospisie tej ważnej dla zdrowia zasady jest pierwszym i najlepszych krokiem do wyeliminowania żywieniowej nudy i urozmaicania menu. Łatwiej i zdrowiej jest zaplanować pięć różnych pod względem wartości odżywczych dań niż skonstruować w ten sposób dwa błędnie uważane za najważniejsze – obiad i kolację. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że jedzenie rzadziej zbyt obfitych posiłków powoduje nagłe skoki poziomu cukru we krwi, spowolnienie metabolizmu i odkładanie się tkanki tłuszczowej.

W sytuacji, gdy planujemy przynajmniej pięć posiłków w ciągu dnia, możemy bez uszczerbku dla naszego organizmu zapewnić mu odpowiednią ilość wartości odżywczych z każdej grupy.

Co jeść?

Należy szczególnie pamiętać o urozmaiceniu śniadania, gdyż powinno ono dostarczyć aż 1/3 kalorii potrzebnych nam w ciągu całego dnia. Na śniadanie należy jeść: produkty zbożowe z błonnikiem oraz bogaty w białko, wapń i witaminy A oraz D nabiał, nie zaszkodzi też odrobina wspomagających mechanizmy energetyczne tłuszczów i dodających energii cukrów, a także nawadniający po długim śnie napój. Kolejne posiłki należy spożywać w odstępie od trzech do czterech godzin. Na drugie śniadanie zaleca się jeść produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ma ono dostarczyć nam zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie, więc nie powinno być zbyt duże. Na więcej można pozwolić sobie przy obiedzie. Może złożyć się na niego mięso, ryż lub ziemniaki bądź zdrowa zupa. Tu również nie wolno zapominać o warzywach. Podwieczorek jest jak drugie śniadanie, zatem sięgnijmy wówczas np. po kanapkę z pełnoziarnistego chleba i jakiś owoc. Ostatni posiłek powinno się jeść przynajmniej na dwie godziny przed pójściem spać. Zdrowa kolacja powinna być niskokaloryczna i niezbyt obfita. Najlepiej, by złożyły się na nią chude mięsa drobiowe lub ryby, połączone z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami.

Nie zapominaj o przekąskach

Choć trzymanie się zasady pięciu małych posiłków w ciągu dnia gwarantuje odpowiednie uczucie sytości, warto zabezpieczyć się w produkty, które zawsze można i warto podjeść między posiłkami. W tej roli doskonale sprawdzą się orzechy, zdrowe ziarna, suszone owoce czy jogurt. Pomysłów na zdrowe przekąski jest wiele i stanowią one doskonałe uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.