Pora na garść informacji.

Przepis na karnawał!

Kategoria: porada

W trakcie szalonego karnawału, nie trzeba rezygnować ze zdrowych zwyczajów – menu karnawałowe może być nie tylko energetyczne, ale też fit!

W karnawale mile widziane będą drobne dania, przystawki i zupy. Centralną potrawą podczas karnawałowej zabawy może być lekka, ale pożywna zupa meksykańska. Indyk, pomidory, fasola i różnorodne papryki, w tym ostra chili, sprawią, że goście nie tylko uzupełnią swoje braki energetyczne, ale również zostaną pobudzeni do dalszej zabawy!

Idealne sprawdzą się rozwiązanie fingerfoodowe – koreczki i roladki, które można porwać w drodze na parkiet. Ciekawym rozwiązaniem są też koreczki na bazie łososia i twarogu oraz dietetyczne wrapy z papieru ryżowego z warzywami i szynką z indyka. Miłośników pizzy mogą skusić mini zapiekanki z cukinii, chilli, odrobiną przecieru pomidorowego, sera mozzarella i pesto. Sprawdzonym daniem będą też zapiekane papryki. Wystarczy odciąć górę papryki, wypełnić środek farszem z kaszy jaglanej, warzyw i odrobiny sera oraz zapiec w piekarniku.

Te przykładowe mini potrawy składają się w pełne menu, dzięki któremu goście z żadnej imprezy nie wyjdą z niej głodni. Karnawał to najbardziej kolorowy okres w roku, warto by kolory te zagościły też na talerzach.