Pora na garść informacji.

Produkty na odporność

Kategoria: porada

Znów nadeszła jesień. Nie zawsze musi być melancholijną porą deszczu i szarości – zdarzają się dni ciepłe i pełne jesiennych kolorów. Jednak obniżenie temperatury i ryzyko przemoczenia mogą prowadzić do osłabienia naturalnej odporności organizmu. Jak ją wzmocnić za pomocą łatwo dostępnych produktów spożywczych?

Kilka słów o podstawowych elementach wzmacniających barierę ochronną organizmu. Dla prawidłowej pracy układu odpornościowego bardzo istotne są przeciwutleniacze. Jednym z najważniejszych jest glutation, działający również oczyszczająco na wątrobę. Innym, niezwykle rozpowszechnionym, jest witamina C, która uszczelnia ściany komórek, dzięki czemu są silniejsze w walce z bakteriami i wirusami. Jeszcze innym składnikiem jest kurkumina, będąca silnym antyoksydantem, obecna oczywiście w kurkumie. Jej działanie to poprawa pracy stawów i układu krążenia, a także działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne – wykazują je również czosnek, cebula, imbir, goździki, rozmaryn i siemię lniane. Kolejny silny antyoksydant, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowego układu immunologicznego, to cynk. Jego obecność wspiera funkcjonowanie białych krwinek, którymi organizm zwalcza intruzów prowadzących do rozwoju chorób. Właściwości przeciwutleniające wykazuje również zielona herbata, działająca oczyszczająco na organizm.

Znając już niektóre ze składników wspierających odporność, zajmijmy się tym, gdzie dokładnie możemy je znaleźć. Za podstawowe owoce dostarczające witaminę C uważa się cytrusy. Nie jest to błędne przekonanie, ale nie są one również źródłem największej dawki tej witaminy – znacznie więcej odnajdziemy jej w porzeczkach, czarnym bzie, truskawkach, mango, kiwi, papai oraz w młodym jęczmieniu i warzywach: cebuli, natce pietruszki, białej kapuście, brokułach, brukselce, jarmużu, burakach i papryce, która kryje w sobie naprawdę imponującą ilość witaminy C. Wiele warzyw zawiera również dobroczynne przeciwutleniacze i kartenoidy, tak jak np. dynia (w dyni, jak i w jej pestkach odnajdziemy także cynk) i marchewka.

Aby nie zabrakło korzystnych składników w jesiennej diecie, koniecznie trzeba sięgać po domowe kiszonki! Są one pełne witaminy C i zdrowotnych właściwości. Ogórki kiszone wykazują działanie zapobiegające infekcjom i przeciwutleniające. Kapusta kiszona ma podobne właściwości, jest również niskokaloryczna. Dzięki obecności witaminy K, kiszone warzywa wspierają przyswajanie witaminy D. Poza tym, obecne w nich  bakterie mlekowe przywracają naturalną florę bakteryjną jelit, co również znacznie wspomaga odporność. Dbałość o układ pokarmowy i jelita jest jednym z warunków zachowania dobrego zdrowia i silnej odporności. Koktajle są bardzo dobrym sposobem na dostarczenie różnorodnych składników odżywczych. Oto przykłady składników do zmiksowania:

Koktajl nr 1:

  • 3 łyżki natki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szt. kiwi
  • garść jarmużu
  • 1 szklanka wody mineralnej

Koktajl nr 2:

  • 1 mango
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka sałaty
  • 3 łyżki natki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 szklanka wody mineralnej

Koktajl nr 3:

  • garść borówek
  • ½ szklanki truskawek
  • 1 awokado
  • 1 szklanka wody mineralnej

Glutation i inne przeciwutleniacze znajdziemy przede wszystkim w poniższych warzywach:

  • Awokado
  • Ostropest plamisty
  • Warzywa kapustne: brokuł i kalafior, brukselka, szparagi, kapusta
  • Na ostro: cebula, czosnek (zawiera również cynk!), rzodkiewka.

W jesienne miesiące warto przyrządzić z nich sałatki oraz różnorodne zapiekanki. Jeśli chcemy sięgnąć po naturalne źródło przeciwutleniającego cynku, dołączmy do nich owoce morza – ostrygi lub krewetki. Jeśli natomiast połączymy źródła glutationu z burakami, pomidorem lub szpinakiem, które zawierają kwas liponowy, to wzmocnimy działanie glutationu. I z wzajemnością: jego obecność sprawia, że witaminy C i E szybciej się regenerują. Zapewnimy sobie tym samym nie tylko silniejszą barierę odpornościową, ale także zdrowszą cerę, silniejsze włosy i paznokcie. Odpowiedni poziom glutationu w organizmie zależy także od aktywności fizycznej.

Tak jak wspomnieliśmy, kurkuma jest bardzo wartościową przyprawą. Jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne są wykorzystywane w wielu terapiach, a piękny kolor nadaje jesiennej urody wielu potrawom. Warto by towarzyszył jej pieprz lub papryka chili, gdyż ich obecność wzmaga dobroczynne działanie zawartych w kurkumie składników.

W walce o silniejszą odporność pomogą nam również produkty o właściwościach przeciwzapalnych. Wykazują je cytrusy (zwłaszcza grejpfrut) oraz owoce jagodowe. Niewielu wie o tym, że działanie przeciwzapalne ma również swojski, domowy bulion warzywno-mięsny, gdyż zawiera dużą ilość aminokwasów: glicyny i proliny. Pomaga także w walce z infekcjami, wspierając działanie białych krwinek. Działanie przeciwzapalne skutecznie wspomożemy, pijąc napary z dodatkiem ziół (majeranek, tymianek), miodu naturalnego (o właściwościach przeciwbakteryjnych) lub imbiru. Siemię lniane, również działające antyzapalnie, możemy wykorzystać do sałatek oraz pod postacią kleiku według poniższego przepisu:

  • Siemię lniane w ziarenkach (1 łyżka)
  • Gorąca woda (kubek)

Siemię lniane zalewamy wodą i mieszamy do uzyskania konsystencji kleiku.

Profilaktyka antyprzeziębieniowa oraz zapobieganie chorobom jest znacznie lepszym wyjściem, niż leczenie, a zwłaszcza antybiotykoterapia. Późniejsza regeneracja jest długotrwała i trudna dla organizmu, więc produkty spożywcze mogą mieć kluczową rolę w zapobieganiu spadkom odporności.