Pora na garść informacji.

Produkty bezglutenowe, po które warto sięgać

Kategoria: porada

Dieta bezglutenowa sugerowana jest osobom cierpiącym na konkretne schorzenia, które zmuszone są zupełnie wyeliminować tę mieszaninę białek roślinnych z jadłospisu. Niestety, okazuje się, że ogólnodostępne produkty bezglutenowe często gluten zawierają…

Dla kogo dieta bez glutenu

Gluten jest mieszaniną roślinnych białek, zawartą w ziarnach niektórych zbóż, jak żyto, pszenica lub jęczmień. Dietę bezglutenową stosuje się przede wszystkim w przypadku takich chorób jak celiakia, która jest chorobą genetyczną, autoimmunologiczną czy w sytuacji alergicznej nietolerancji glutenu. Dietę tę stosuje się niekiedy również w przypadku innych dolegliwości o charakterze autoimmunologicznym (ADHD, stwardnienie rozsiane), a także przy nadwrażliwości na gluten czy na przykład przy zdiagnozowaniu alergii na pszenicę. Najpoważniejszą z chorób, przy której należy wprowadzić dietę bezglutenową, jest jednak wspomniana wyżej celiakia – która wywołuje stany zapalne śluzówki jelita cienkiego oraz upośledza kosmki jelitowe. W efekcie dochodzi do nieprawidłowości w procesie przyswajania składników odżywczych.

Produkty bezglutenowe?

W diecie bezglutenowej dopuszczalne są produkty naturalnie niezawierające glutenu lub pozbawione go sztucznie. Są to m.in.: ziemniaki, kukurydza, ryż, proso, sorgo, amarantus, kasza gryczana, komosa, tef (miłka abisyńska), nasiona roślin strączkowych, mąka kukurydziana i ryżowa, owies czy mączka chleba świętojańskiego. Glutenu nie zawierają również takie produkty jak orzechy, soczewica, sezam, siemię lniane, mięso, ryby czy jaja. Niestety, często zdarza się, że produkty nawet naturalnie wolne od glutenu mogą go zawierać. Dlaczego? Na przykład bezglutenowy owies nagminnie ulega zanieczyszczeniu glutenem podczas produkcji bądź transportu. Osoby, które nie mogą bądź nie powinny spożywać glutenu, muszą zwracać baczną uwagę na to, czy na opakowaniu z owsem znajduje się ikonka przedstawiająca przekreślony kłos. Oznacza to, że produkt był produkowany, przetwarzany bądź transportowany ze zwróceniem szczególnej uwagi na to, by nie został zanieczyszczony glutenem.

Podobnie bywa z mąkami: ryżową, kukurydzianą czy gryczaną. Mogą one być wytwarzane w tych samych miejscach, w których produkuje się mąki zawierające gluten, i siłą rzeczy zostać nim zanieczyszczone.

Przekreślony kłos

Nawet jeśli dany produkt jest naturalnie wolny od glutenu, kupując go, trzeba sugerować się charakterystycznym znaczkiem z przekreślonym kłosem. Polskie organizacje wspierające osoby będące na diecie bezglutenowej starają się monitorować rynek produktów wolnych od tej mieszaniny białek roślinnych. Często współpracują z producentami i dystrybutorami – jeśli ci chcą bezpłatnie otrzymać takie oznakowanie na swoich produktach, muszą oddać ich próbki do badań pod kątem ewentualnej zawartości glutenu.