Pora na garść informacji.

Prawidłowy stan czerwonych krwinek

Kategoria: porada

Krwinki czerwone czyli inaczej erytrocyty to morfotyczny składnik krwi. Są odpowiedzialne głownie za transportowanie tlenu z płuc do pozostałych tkanek organizmu i częściowo za odbieranie dwutlenku węgla. Te opisane po raz pierwszy XVII wieku przez Antonie van Leeuwenhoeka ciałka krwi swoją funkcję transportową mogą pełnić dzięki obecności hemoglobiny, czyli specjalnego białka, czerwonego barwnika krwi. Z definicji wynika, że pełnią one bardzo ważną rolę w organizmie, a czym grozi ich niedobór lub nadmiar? Czym jest to spowodowane i jak możemy je monitorować?

Czerwone krwinki są wytwarzane w szpiku kostnym, znajdującym się w istocie gąbczastej w nasadach kości długich i kościach płaskich. Ze względu na utratę jądra komórkowego nie dzielą się i nie potrafią same się odbudować. Po około 120 dniach ulegają zniszczeniu, głównie w śledzionie, rzadko w wątrobie, dlatego tak ważne jest, aby ich produkcja nie została zachwiana i była nieustanna. Ilość erytrocytów w organizmie człowieka może się zmieniać w zależności od wieku, płci, stanu zdrowia. Orientacyjnie prawidłowa liczba erytrocytów dla kobiety wynosi 3,6-5,2 mln w milimetrze sześciennym natomiast dla mężczyzny 4,2-5,4 mln w milimetrze sześciennym. Należy też pamiętać, że normy te zmieniają się dla kobiet w ciąży i mówi się, że obniżenie liczby krwinek czerwonych jest zjawiskiem fizjologicznym. Ich ilość można oznaczyć w bardzo łatwy sposób podczas morfologii krwi obwodowej, przy czym należy pamiętać, że podczas takiego badania powinno się być na czczo.

Zmniejszenie liczby krwinek czerwonych we krwi nazywa się niedokrwistością czyli tzw. anemią, którą mogą sygnalizować omdlenia, zawroty głowy, bladość skóry, senność. Jej przyczyną mogą być niedostateczna produkcja erytrocytów bądź ich zbyt szybki rozpad, utrata dużej ilości krwi czy niedobory witamin z grupy B i kwasu foliowego, jak i żelaza czy nowotwór szpiku. Leczenie polega na wprowadzeniu odpowiedniej diety, bogatej w produkty zawierającej żelazo, a w cięższych przypadkach przetaczanie krwi lub przeszczep szpiku.

Zwiększenie liczby erytrocytów w naszym organizmie określamy jako erytrocytozę lub nadkrwistość czyli tzw. czerwienicę. Jej typowym objawem jest czerwone lub czerwono-sine zabarwienie twarzy, przekrwienie jamy ustnej oraz spojówek. Przyczyną jest długotrwałe niedotlenienie, względnie zwiększenie czerwonych krwinek można zaobserwować w przypadku odwodnienia.

Tagi: metabolizm energetyczny, metabolizm żelaza, równowaga elektrolitowa, metabolizm białka, równowaga hormonalna