Pora na garść informacji.

Domowe barwniki spożywcze

Kategoria: porada

Czarny makaron, zielone ciasto czy czerwone naleśniki. Czy można sprawić, by typowe dania zamienić w coś niezwykłego bez użycia chemii? Nie ma nic prostszego!

Przygoda w kuchni

Kolorowe dania pobudzają wyobraźnię i apetyt, zwłaszcza u dzieci. Zwykłe naleśniki zabarwione na czerwono, polane jogurtem lub dżemem nabierają całkiem innego wymiaru. Warstwy tortu ułożone w kolory tęczy wyglądają imponująco. O ile dzieci jedzą głównie oczami, o tyle dorośli zaczną się zastanawiać czy dana potrawa nie jest zbyt mocno przyprawiona chemią. Wcale nie musi tak być, dzięki zastosowaniu naturalnych barwników, zamiast sztucznych, spożywczych. Wiele osób zastanawia się czy da się uzyskać ładny efekt i czym zastąpić sklepowe gotowce? Okazuje się, że najczęściej można znaleźć je we własnej… lodówce.

Smaczne kolory

Niektóre rośliny mają niezwykłe właściwości. Nie dość, że zawierają dużo witamin czy błonnika, to okazuje się, że zawarte w nich naturalne barwniki da się wykorzystać w gotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że trudno sprać plamy po marchewce czy jagodach. Zawarte w nich barwniki są tak silne, że wnikają we włókna materiałów. Oznacza to, że można wykorzystać je nie tylko jako składnik dodający walorów smakowych, ale też kolorystycznych. W ten sposób, z naturalnych produktów możemy uzyskać całą gamę kolorów, np. żółty kolor uzyskuje się za pomocą kurkumy. Często dodaje się ją do ciast drożdżowych czy dań jajecznych, by podkreślić ich kolor. Można ją dodać również do makaronów. Żółty barwnik uzyskamy również namaczając przez kilka godzin szczyptę szafranu w spirytusie. Na koniec trzeba dodać odrobinę skórki cytrynowej. Ważne, żeby ten barwnik przechowywać w ciemnym miejscu. By uzyskać kolor jasnoróżowy możemy użyć malin. Należy pamiętać, że ich naturalny smak jest słodko-kwaśny, trzeba wziąć to pod uwagę przy dodawaniu do potraw takich jak np. kisiel. By uzyskać pastelową zieleń wykorzystajmy np. awokado. Seledyn uzyskamy również zanurzając ziarna zielonej kawy w gorącej wodzie. Jeśli zależy nam na żywszej zieleni, zastosujmy szpinak, często stosowany w ciastach czy naleśnikach.  Należy posiekać sporą garść świeżych liści szpinaku, przecisnąć przez płótno i gotować aż woda oddzieli się od  zielonej masy i wówczas ją odcedzić. Już odrobina tej papki wystarczy, aby dała mocny efekt, jednocześnie nie nadając szpinakowego posmaku. By uzyskać niebieski kolor wystarczy dodać jagód lub jeżyn. Należy zagotować jagody z cukrem, następnie przecedzić je przez sitko, zlać do pojemnika i rozcieńczyć niedużą ilością wody. Barwić można np. ciasto. By uzyskać kolor czerwony należy dodać soku z buraków. Buraki należy umyć, pokroić na ćwiartki, posypać cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego, następnie gotować ok. 5-7 min. Barwić można np. ciasto naleśnikowe czy babeczki. Kolor ciemno niebieski można uzyskać, dodając wodę z gotowanej modrej kapusty.