Pora na garść informacji.

Najpopularniejsze produkty zasadotwórcze

Kategoria: zdrowe odżywianie

Poziom równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest bezpośrednio uwarunkowany rodzajem spożywanych produktów. Zdecydowanie więcej z nich posiada właściwości kwasotwórcze i zakwasza organizm. Co jeść, by neutralizować ich działanie?

Niebezpieczna kwasica

Zbyt wysoki poziom składników zasadotwórczych w organizmie także jest niebezpieczny, ale zdecydowanie częściej zdarzają się przypadki groźnego zakwaszenia organizmu, ponieważ zjadamy dużo więcej produktów o charakterze kwasotwórczym. Długotrwałe zakwaszenie nawet na niskim poziomie może upośledzić układ immunologiczny oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów i innych groźnych chorób. Gdy poziom pH w organizmie spadnie poniżej 6,8, mamy do czynienia z kwasicą, która może okazać się śmiertelna. Uwaga – nie tylko dieta ma wpływ na zakwaszenie organizmu, przyczynia się do tego również wzmożony wysiłek fizyczny.

Dieta alkalizująca

Aby odkwasić organizm i utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, należy dbać o dietę bogatą w produkty o charakterze zasadowym, czyli alkalizującym. Co ważne, to nie smak produktów spożywczych decyduje o tym, że są one kwasowe bądź zasadowe. Na przykład cytryna, mimo swego bardzo kwaśnego smaku, jest jednym z najmocniejszych produktów zasadowych o właściwościach odkwaszających. Dietetycy i lekarze zalecają, aby dziennie spożywać 80% produktów o działaniu zasadowym i 20% zakwaszających.

Przede wszystkim warzywa i owoce

Dieta zasadowa to przede wszystkim dieta bogata w warzywa i owoce. Dlatego właśnie do kanapek, które najczęściej robimy z kwasotwórczego chleba czy będącego na szczycie kwasowych produktów żółtego sera, powinniśmy dodawać np. pomidora czy sałatę. Do najpopularniejszych produktów o działaniu zasadotwórczym zaliczamy m.in. buraki, ziemniaki, ogórki, pomidory, sałatę, kapustę, bakłażany, dynie, cukinie, melony, ananasy, kiwi, świeże warzywne oraz owocowe soki, a także grzyby, takie jak kurki czy prawdziwki. Najsilniejsze właściwości zasadotwórcze mają wspomniane już cytryny, ale także arbuzy, suszone daktyle, morele i figi, pieprz cayenne, limonki, pietruszka, papaja, rzeżucha czy boćwina. Właściwości odkwaszające mają również roślinne oleje (oprócz oliwy z oliwek), świeże kozie mleko, gryka, kasza jaglana, stewia, organiczny miód pszczeli czy sól himalajska i morska. Delikatne działanie zasadowe może mieć kawa zbożowa, choć najczęściej bywa ona neutralna.