Pora na garść informacji.

Mąka ryżowa? To proste!

Kategoria: zdrowe odżywianie

Mąka ryżowa to oczywiście podstawa kuchni azjatyckiej, ale zyskuje coraz większą popularność wśród polskich smakoszy, głównie tych uczulonych na gluten, którzy z powodzeniem mogą nią zastąpić mąkę pszenną.

Mąka ryżowa nie zawiera glutenu, jest mniej kaloryczna od popularniej pszennej mąki i posiada stosunkowo niski indeks glikemiczny. Czy za coś jeszcze można polubić mąkę ryżową? Oczywiście – jest łatwo dostępna, bo… można ją zrobić samemu w domu. Wystarczy zmielić ziarna ryżu (najlepiej pełnoziarnistego, dzięki czemu mąka zachowa wszystkie jego zdrowe właściwości) w maszynce do kawy lub w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji.

Mąkę ryżową stosujemy tak jak pszenną: do pieczenia ciast i ciasteczek, smażenia naleśników, robienia gofrów, lepienia pierogów, a nawet do zagęszczania sosów i zup. Proste? Bardzo!