Pora na garść informacji.

Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce?

Kategoria: porada

Przechowywanie jedzenia w lodówce jest normalną, codzienną praktyką. Nie zaszkodzi jednak odrobina wiedzy o tym, jakie warzywa i owoce mogą stracić na obecności w niskich temperaturach. Choć chłód sprzyja większości z nich, to nie wszystkie potrzebują takiego rodzaju przechowywania.

Zanim przejdziemy do szeregu przydatnych informacji, warto przez chwilę pomyśleć o tym, jak higienicznie przechowywać warzywa i owoce. Niestety, każde uszkodzenie lub obicie przyspiesza psucie i proces fermentacji. Dlatego nie można przesadzić z kupowaniem warzyw i owoców na zapas. Foliowe woreczki najlepiej całkowicie wykluczyć. Dodatkowo, co nie jest zbyt oczywiste, najlepiej przechowywać je nieoczyszczone – dzięki tej swoistej warstwie ochronnej dłużej zachowają świeżość. Przez to również należy je odizolować od innych produktów – np. nabiał i surowe mięso powinny być przechowywane w oddzielnych, zamykanych pojemnikach. Dobrym pomysłem będzie przeznaczenie szuflad na przechowywanie warzyw i owoców – panuje tam wyższa temperatura, niż w pozostałych częściach lodówki, co sprzyja kilku produktom wymienionym niżej.

Lodówka jest dobrym środowiskiem dla poniższych warzyw, jeżeli kupimy je w stanie świeżym i bez uszkodzeń:

  • Kapusta (biała, czerwona i włoska), kalafior, brokuł, brukselka – przechowają się dobrze, jeśli są zawinięte w folię spożywczą lub papier, ale nie powinny być krojone – wtedy wytrzymają od tygodnia do 10 dni
  • Sałata – musi spoczywać w lodówce luzem, ponieważ jeśli będzie owinięta, nie przetrwa w zdrowej kondycji; pakowane próżniowo mieszanki sałat przed otwarciem mają stosunkowo długi termin trwałości
  • Papryka, szczypior – nie jest to konieczne, ale mogą być przechowywane w lodówce, jeśli nie zostały pokrojone; w kawałkach wytrzymają znacznie krócej
  • Warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka i seler – jeśli dysponujemy piwnicą lub chłodną spiżarką, to lodówka nie będzie konieczna, ale warzywa te przechowają się w niej dobrze, jeśli zostaną owinięte w papier; marchew powinna leżeć z dala od gruszek, jabłek i ziemniaków

Wymienione niżej owoce również potrzebują lodówki:

  • Winogrona
  • Maliny i truskawki – miękkie owoce najlepiej przechowują się z szypułkami
  • Gruszki i jabłka nie musza być przechowywane w lodówce, ale mogą. Po obraniu lub pokrojeniu ich trwałość i jędrność znikają bardzo szybko, chyba że są zmieszane z jogurtem lub sokiem z cytryny – ale to podtrzyma ich świeżość najwyżej przez 1 dzień;
  • Przekrojone owoce powinny trafić do lodówki, bo choć stracą częściowo smak i aromat, to będą chronione przed rozwojem bakterii

Niskie temperatury działają niekorzystnie na te warzywa:

  • Pomidory – tracą jędrność i smak; jeśli koniecznie chcemy przechować odkrojony kawałek pomidora, to najlepiej wyjąć go na pół godziny przed spożyciem (ale nie sprawi to, że będzie mniej wodnisty)
  • Cukinia, ogórki – mogą nawet szybciej ulec zepsuciu w za niskiej temperaturze
  • Czosnek i cebula – bez obaw można je przechowywać w temperaturze pokojowej, ponieważ dzięki swoim łupinom nie tracą właściwości ani nie psują się, natomiast w lodówce szybko miękną i wiotczeją
  • Ziemniaki – najlepszym miejscem do przechowania będzie sucha spiżarka lub piwnica

Są również owoce, które nie tolerują zbyt niskich temperatur:

  • Banan, ananas, mango – nie lubią niskich temperatur, ale wolniej dojrzewają dzięki nim, więc można wtedy trochę przedłużyć ich przydatność do spożycia
  • Awokado – lepiej się przechowuje w temperaturze pokojowej, dzięki której swobodnie dojrzewa – dotyczy to wszystkich owoców, które potrzebują dojrzenia
  • Cytrusy – w zimnie tracą smak i aromat
  • Arbuz – jego soczysty miąższ nie potrzebuje lodówki, a nawet traci przez nią przeciwutleniacze; generalnie jest mało trwałym owocem i szybko powinien być zjadany.

Warto pomyśleć o zamrożeniu niektórych owoców i warzyw w całości, aby móc bez problemu wydobyć ich smak ponownie po pewnym czasie, gdy skończy się sezon. Owoce mogą być przechowywane w zamrażarce od 8 do 12 miesięcy, a warzywa od 6 do 12. Drobne owoce, tzn. maliny, borówki, truskawki, poziomki, jagody itd. można zamrażać bez obróbki termicznej. Posiekane zioła, zamknięte w pudełeczkach, świetnie zachowują kolor i aromat. Kabaczki, kawałki dyni lub cukinii, pokrojone w kawałki z warzywami korzeniowymi, przechowają się bardzo dobrze. To samo ze zblanszowanymi strączkami: groszkiem, bobem lub fasolką szparagową. Blanszowania potrzebuje również papryka krojona w paski lub kostkę, marchew, kalafior, brokuły i szparagi. By przechować buraczki, należy je ugotować do miękkości (np. po starciu na tarce). Niestety, żadnym sposobem nie uda się to z pomidorami.