Pora na garść informacji.

Kasze w naszej kuchni, które należy wybierać

Kategoria: porada

Kasze, choć bardzo zdrowe, często są zapomnianym elementem naszego menu. Wiele osób twierdzi, że zna i lubi kasze, ale rzadko pojawiają się one na ich stołach. A szkoda! Kasze to bogactwo składników mineralnych i witamin, a niektóre z nich z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie bezglutenowej. Poniżej omówimy wybrane rodzaje kasz, ich właściwości i zastosowanie w kuchni.

Kasze to najlepszy zamiennik dla ziemniaków w daniach obiadowych, w dodatku znany w polskiej kuchni od bardzo dawna. Działają korzystnie na trawienie i odkwaszanie organizmu.

Istnieje wiele rodzajów kasz, jednak te, które mogą zostać przygotowane błyskawicznie jak np. kuskus nie są nośnikiem wartości odżywczych.

Kasze smakują świetnie przyrządzone na słodko i wytrawnie, jako dodatek do zupy, mięsa lub warzyw, a także z sosem warzywnym jako samodzielny posiłek.

Kasza jaglana

Kasza jaglana ostatnio przeżywa renesans popularności. Jest pozyskiwana z prosa i nie zawiera glutenu, dzięki czemu można szybko ją włączyć do jadłospisu nawet najmłodszych dzieci. Kasza ta jest lekkostrawna i bardzo odżywcza, zawiera witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę E i lecytynę. Według medycyny chińskiej, ma właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm, jest też pomocna przy przeziębieniach. Ma odczyn zasadowy, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu, gdyż wiele produktów nas zakwasza.

Dobra rada: Kaszę można spożywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Gotuje się ją, dając jedną porcję kaszy na dwie porcje wody, a przed ugotowaniem warto przelać ją wodą.

Komosa ryżowa

Egzotycznie brzmiąca komosa ryżowa, czyli quinoa, w ostatnim czasie jest prawdziwym hitem żywieniowym. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych – rzadkość wśród białek roślinnych. Aminokwasy egzogenne to takie, które muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich sam wytworzyć. Quinoa ma też dużą zawartość białka i w dodatku jest niskokaloryczna, gdyż na 100 g przypada tylko 120 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby z cukrzycą. Komosa ryżowa jest również dobrym źródłem błonnika.

Dobra rada: Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać także do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać do jogurtu.

Amarantus

Amarantus, zwany również szarłatem lub pseudozbożem, jest również wartym polecenia produktem. Jest to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka i, tak jak quinoa, zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Jest to także produkt bezglutenowy. Dużą zaletą amarantusa jest wysoka zawartość żelaza – zawiera go siedmiokrotnie więcej niż szpinak, poza tym stanowi dobre źródło magnezu, stabilizującego pracę układu nerwowego i wapnia, wzmacniającego kości. Ponadto jest dobrym źródłem błonnika, można więc go stosować przy zaparciach u dzieci. Ma orzechowy posmak.

Dobra rada: W kuchni można wykorzystać różne postacie amarantusa, takie jak mąka, nasiona czy popping. Z nasion można dodatkowo wytworzyć mleko roślinne.

Kasza gryczana

Z kolei kasza gryczana stanowi doskonałe, bezglutenowe źródło krzemu, zapobiegającego wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Ponadto krzem zmniejsza ryzyko schorzeń kostno-stawowych oraz miażdżycy.

Wartość odżywcza kaszy gryczanej jest zbliżona do białka roślin strączkowych. Kasza gryczana jest naturalnie bogata w rutynę, która m.in. wzmacnia naczynia krwionośne. Możemy w niej też znaleźć grykaminę C, czyli rodzaj witaminy C, pochodzącej z kiełkujących nasion gryki, charakteryzującej się wysoką przyswajalnością.

Dobra rada: Kasza gryczana palona w trakcie procesu palenia traci 50% składników, dlatego lepiej wybierać jej naturalną formę.

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa może stanowić alternatywę dla popularnej kaszy manny. Orkisz to znana od wieków odmiana pszenicy, przeżywająca obecnie swój renesans. Przy intensywnym nawożeniu daje mały plon, co gwarantuje jego ekologiczną czystość. Orkisz charakteryzuje się największą zawartością dobroczynnych kwasów wielonienasyconych (NNKT) w porównaniu do innych zbóż. NNKT odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie kluczowych organów – mózgu i serca.

Jest to produkt glutenowy, jednak wykazano, że gluten pochodzący z orkiszu ma słabsze działanie alergizujące niż gluten z pszenicy.

Dobra rada: Ze względu na zawartość białka o wysokim stopniu strawności orkisz może być podawany osobom z problemami żołądkowymi oraz niemowlętom.