Pora na garść informacji.

Jesienne naleśniki w trzech odsłonach

Kategoria: porada

Jesień obfituje w owoce i warzywa, z których możemy wyczarować pyszne dania. Polecamy trzy różne przepisy na popularne naleśniki.

Aby przygotować ciasto na naleśniki, potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej, gazowanej
  • ⅓ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy aż do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Do ciasta możemy zetrzeć odrobinę wanilii, wówczas naleśniki zyskają piękny zapach i aromat.

Naleśniki ze śliwkami i orzechami

Składniki:

  • około 5 dużych śliwek, mogą być węgierki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka cukru, najlepiej brązowego
  • kilka orzechów włoskich
  • odrobina cynamonu
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym

Na patelni roztapiamy masło, a następnie układamy na niej śliwki pocięte w drobne paseczki. Gdy zaczną puszczać sok, dodajemy cukier i posypujemy je cynamonem. Następnie kruszymy orzechy na drobne kawałki. Naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym, a następnie nakładamy nadzienie śliwkowe, które posypujemy orzechami. Naleśnik zwijamy w rulon lub na kształt trójkąta. Podajemy na ciepło.

Naleśniki z dynią i ricottą

Składniki:

  • 1 mała dynia, np. Hokkaido
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
  • 250 g serka ricotta
  • 1 łyżka miodu

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i oddzielamy pestki. Następnie kawałki dyni wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Oddzielamy miąższ dyni od skóry i miksujemy go blenderem do uzyskania gładkiej masy. Puree po ostudzeniu łączymy z serkiem ricotta i miodem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Naleśniki z jabłkami, gruszkami i karmelem

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 250 g serka twarogowego
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 90 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki soli

Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kroimy je w cienkie plasterki. Aby przygotować karmel, wsypujemy do garnka cukier. Następnie dodajemy do niego masło pokrojone na małe kawałki. Gdy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą i połączą ze sobą, dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy sól. Naleśniki smarujemy serkiem i układamy na nim owoce. Następnie zwijamy naleśnik w trójkąt i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Przed podaniem polewamy karmelem.