Pora na garść informacji.

Jak wybrać oliwki?

Kategoria: porada

Oliwki są doskonałym uzupełnieniem sałatek i makaronów, elementem past i przystawek. W Polsce dostępne są przede wszystkim dwa rodzaje oliwek – zielone i czarne. To tak naprawdę ta sama odmiana, po prostu czarne oliwki to owoce, które dłużej dojrzewały na drzewie. Nie spożywa się surowych oliwek, gdyż owoce bezpośrednio zerwane są twarde i niesmaczne. Przed spożyciem oliwki przebywają w zalewie solankowej i w takiej formie są najczęściej sprzedawane na greckich targach. Chcąc poczuć prawdziwy smak krajów śródziemnomorskich warto wybrać oliwki ciemnopurpurowe, nalężące do najbardziej szlachetnej odmiany oliwek. Szukając dobrych oliwek w słoiku lub w woreczku należy przeczytać ich skład. Tradycyjnie, im uboższa lista składników, tym smaczniejsze oliwki. Przed spożyciem warto je wypłukać, a po otwarciu przechowywać w lodówce, w zalewie.  W przypadku oliwek kupowanych na wagę, dobrze zwrócić uwagę na ich pestki – egzemplarze o najmniejszych i łatwo odchodzących od skórki pestkach będą najlepsze.