Pora na garść informacji.

Jak świadomie wybierać produkty?

Kategoria: porada, zdrowe odżywianie

Ilość produktów na sklepowych półkach nieustannie rośnie – dlatego wybór tych faktycznie dobrych jakościowo, nie zawierających szkodliwych substancji, a jednocześnie rozsądnych cenowo towarów staje się coraz trudniejszy. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas wizyty w sklepie i jak robić świadome zakupy.

Sól i cukier

Często nie uświadamiamy sobie, jak wielkie ilości cukru i soli spożywamy w codziennych posiłkach. Już 10 g cukru w danym produkcie to wartość uznawana za wysoką. Przykładowo – 100 ml (czyli nieco mniej niż pół szklanki) Coca-Coli zawiera 10,6 g cukru; 100 g przeciętnego soku jabłkowego – jeszcze więcej, bo 11,4 g; podobnie soki marchwiowe czy bananowe. To wartości zdecydowanie wysokie. Szukajmy więc takich produktów, które w 100 g zawierają mniej niż 10 g cukru. A co z solą? Światowa Organizacja Zdrowia jako maksymalną wartość dziennego spożycia soli uznała 5 g. Najlepiej więc wybierać zdrowe produkty nie zawierające soli w ogóle – jeśli jednak mamy ochotę na coś stosunkowo słonego, na przykład długo dojrzewający ser, płatki kukurydziane czy bagietkę – sięgnijmy po te, których etykiety informują o najniższej spośród dostępnych zawartości soli. Wszystkie wartości, o których mowa poniżej, w jasny sposób opisane są na etykietach produktów – warto na nie zerkać!

Warto dokładnie czytać etykiety. Jeśli produkt zawiera sporo sztucznych substancji, lepiej odłożyć go z powrotem na półkę.

Substancje oznaczane jako „E” – czy rzeczywiście są takie szkodliwe?

Występujące w bardzo wielu produktach konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze czy emulgatory to właśnie popularne substancje znakowane jako „E”. Nie wszystkie z nich są szkodliwe dla naszego zdrowia. Na przykład substancja E 300 to witamina C, a tej nigdy w diecie za wiele. Najbardziej niebezpieczne substancje to E 954, E 951, E 249, czy E 131 – są bowiem rakotwórcze. Lista chorobotwórczych barwników lub emulgatorów jest długa – warto zapamiętać te z nich, które w niekorzystny sposób wpływają na nasz organizm, powodując reakcje alergiczne czy wywołując bóle brzucha. Jeśli znajdziemy je na etykiecie – odłóżmy lepiej dany produkt na półkę.

Kalorie

Zapotrzebowanie kaloryczne dla poszczególnych osób różni się w zależności od wieku i prowadzonego stylu życia, jednak ogólnie przyjmuje się, że dla dorosłych kobiet wartość ta wynosi 2200 kcal, dla mężczyzn natomiast – 2900 kcal. Wybierając produkty spożywcze zwracajmy więc uwagę na ilość kalorii w jednej porcji. Planujmy świadome zakupy – tak, by na każdy dzień przypadły zdrowe produkty o wartości kalorycznej zbliżonej do tej zalecanej.

Data przydatności do spożycia

Często produkty przecenione mają niższą cenę właśnie ze względu na upływający wkrótce termin przydatności do spożycia. Warto jednak przed zakupem każdego artykułu – czy to spożywczego, czy chemicznego – sprawdzać, do kiedy musimy go zjeść lub zużyć. Jeśli zignorujemy ową datę, możemy narazić się na dolegliwości zdrowotne lub po prostu – utratę właściwości danego towaru.

Co z warzywami i owocami?

Te zazwyczaj nie posiadają nalepek informacyjnych. Jedyne, czego możemy się o nich dowiedzieć, to kraj pochodzenia oraz odmiana. Jak w takiej sytuacji dokonać świadomych zakupów? Najlepiej kupować produkty od polskich producentów – importowane jarzyny lub owoce traktowane są zazwyczaj środkami chemicznymi, dzięki czemu wyglądają lepiej przez dłuższy czas. Z jednej strony nie udowodniono negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie owych substancji, z drugiej jednak – warto zachować czujność!