Pora na garść informacji.

Jak smażyć pieczarki?

Kategoria: porada

Idealnie usmażone pieczarki są chrupiące i aromatyczne, ale często wychodzą rozmokłe i jakby rozgotowane. Jest jednak na to sposób!

Przede wszystkim, zanim grzyby zostaną wrzucone na patelnię, powinny być idealnie suche. Nie należy ich myć pod wodą, bo mogą nią nasiąknąć. Pieczarki przed obróbką termiczną lepiej jest wyszorować miękką szczotką i wilgotną szmatką, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę.

Co ważne: grzyby muszą być ułożone równomiernie w jednej linii tak, żeby miały dostęp do ciepła. Tłuszcz (nie musi być go dużo, na jedną patelnię wystarczą dwie łyżki oliwy) powinien być rozgrzany, żeby nie wsiąknął w grzyby. Jak sprawdzić, czy oliwa jest dostatecznie rozgrzana? Włóżmy do niej końcówkę drewnianej łyżki do mieszania, jeśli pojawią się wokół niej bąbelki, dodajmy pieczarki. Smażymy je na złocisty, brązowy kolor od czasu do czasu mieszając. Sól i pieprz dodajemy na końcu! Podajemy do mięs, ryb, ziemniaków lub klusek śląskich. Jemy, jak zawsze, ze smakiem!