Pora na garść informacji.

Jak objawia się nietolerancja laktozy?

Kategoria: porada

Laktoza jest cukrem naturalnie występującym w mleku, zaś jej nietolerancja to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych ludzkiego organizmu. Warto więc wiedzieć, czym się ona objawia i jak ją leczyć.

Laktoza a laktaza

Laktaza jest enzymem wytwarzanym w jelicie cienkim. W procesie trawienia odpowiada za hydrolizę zawartej w mleku laktozy. Zbyt mała aktywność laktazy prowadzi do zaburzeń w prawidłowym trawieniu laktozy, które nazywa się nietolerancją laktozy. Choroba może mieć charakter wrodzony, pierwotny lub wtórny. Ten pierwszy występuje bardzo rzadko, drugi ujawnia się najczęściej w procesie dojrzewania, zaś nietolerancję wtórną po prostu się nabywa, np. w wyniku przewlekłych stanów chorobowych jelit i żołądka. Co ciekawe, odsetek zapadalności na nietolerancję laktozy jest różny w różnych grupach etnicznych i narodowościowych.

Objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy objawia się przede wszystkim nieprzyjemnymi dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi w czasie od 30 minut do dwóch godzin po spożyciu produktu zawierającego laktozę. Mogą wówczas wystąpić: biegunka, nadprodukcja gazów jelitowych, silne wzdęcia, ostre bóle brzucha, kolki oraz mdłości i wymioty. Nietolerancję laktozy najczęściej można stwierdzić poprzez badanie zawartości wodoru w wydychanym powietrzu (u osób z nietolerancją laktozy normy będą przekroczone, ponieważ laktoza ulega fermentacji w jelicie grubym i w związku z tym wytwarzają się spore ilości wodoru usuwane właśnie przez drogi oddechowe) czy stężenia cukru we krwi (pacjentowi podaje się laktozę, a następnie sprawdza poziom glukozy we krwi), a także przez analizę moczu czy pH kału (kwaśne pH wynika z zakwaszenia stolca niestrawioną laktozą).

Profilaktyka zamiast leczenia

Nie wykryto jeszcze leku, który pomógłby chorym na nietolerancję laktozy. W zależności od jej charakteru należy przestrzegać odpowiedniej diety – na przykład chorzy na nietolerancję wrodzoną zmuszeni są utrzymywać dietę wolną od laktozy przez całe swoje życie. Natomiast chorzy na nietolerancję pierwotną powinni ograniczyć spożywanie produktów zawierających szkodzący im „mleczny cukier”. Mogą jednak spożywać produkty powstałe w wyniku procesu fermentacji mlekowej, czyli kefiry i jogurty, gdyż te zawierają mniej laktozy. Bezpieczne są dla nich także twarde, długo dojrzewające sery. Śladowe ilości laktozy nie są dla nich niebezpieczne. Osoby te mogą również spożywać dostępne w aptekach specjalne tabletki zawierające laktazę. Tak samo jednak jak chorzy na nietolerancję wrodzoną, muszą oni przestrzegać tej charakterystycznej diety przez całe życie. Jeszcze inaczej ma się sytuacja w przypadku chorych na wtórną nietolerancję laktozy – muszą oni jedynie na pewien, ściśle określony czas wyeliminować laktozę z jadłospisu. Ich stan powinien być monitorowany przez lekarza, który będzie w stanie w odpowiednim momencie zdiagnozować ustąpienie choroby i możliwość rezygnacji z diety.