Pora na garść informacji.

Indeks glikemiczny a otyłość

Kategoria: porada

Zasada jest prosta: im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego (IG) produktu spożywczego, tym bardziej wzrośnie nam poziom glukozy we krwi po jego zjedzeniu. Czy w przypadku otyłości dobór produktów pod względem wskaźnika IG ma znaczenie?

Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który służy do oceny zawartości węglowodanów w produktach żywnościowych oraz ich wpływu na poziom stężenia glukozy we krwi po ok. 120 minutach od spożycia danych produktów. Ze względu na tę korelację między IG a stężeniem glukozy we krwi dokonano podziału produktów spożywczych na te o wysokim, średnim i niskim IG.

Problemy ludzi otyłych

O otyłości coraz częściej myślimy jako o chorobie, a nie tylko „defekcie” wizualnym. Coraz więcej osób cierpi z powodu nadmiernej masy ciała. Wiąże się to najczęściej z za dużą podażą wysokokalorycznej i przetworzonej żywności. O otyłości mówimy wtedy, gdy wskaźnik BMI (opierający się na proporcji masy ciała i wzrostu) przekroczy 30 kg/m2. Niestety, zbyt wysoka masa ciała nie jest jedynym problemem dotykającym ludzi otyłych. Osoby te cierpią często na nadciśnienie, problemy krążeniowo-sercowe i cukrzycę, mają zbyt wysoki cholesterol, trójglicerydy, problemy ze stawami i inne schorzenia, dlatego też odpowiednia terapia, obejmująca właściwie dobraną dietę oraz aktywność fizyczną, jest niezbędnym elementem leczenia.

Co jeść, a czego się wystrzegać?

Czy istnieje powiązanie między IG a otyłością? Otóż tak. Okazuje się, że badania epidemiologiczne wskazują na korelację między dietą o wysokim indeksie glikemicznym a wzrostem masy ciała. Produkty o wysokim IG wpływają na zwiększenie apetytu oraz powiększanie się zapasów tkanki tłuszczowej. Zatem, idąc dalej, możemy stwierdzić, że produkty o niskim indeksie glikemicznym będą działały „odchudzająco”. W diecie odchudzającej musimy wybierać przede wszystkim produkty o niskim oraz średnim IG, unikać zaś tych o wysokim indeksie glikemicznym. Niski indeks glikemiczny mają przede wszystkim warzywa, kwaśne owoce i dziki ryż, zaś średni IG ma reszta owoców, makaron z pszenicy durum, ryż basmati i brązowy, kasze, płatki owsiane surowe i chleb orkiszowy. Wystrzegać należy się m.in. białego pieczywa, produktów cukierniczych, cukru, słodkich syropów, rozgotowanego makaronu, dojrzałych bananów i piwa.

Jak widać, zasady odnośnie do spożycia produktów łączą się z regułami zdrowego odżywiania. Należy pamiętać o tym, aby nie rozgotowywać ryżu, makaronu i ziemniaków, wybierać produkty jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone, lepiej produkty pełnoziarniste niż białe, a także przerzucić się na owoce kwaśne, mniej dojrzałe, zaś wszystkie owoce i warzywa spożywać w całości, nie rozgotowywać, nie rozgniatać i nie przetwarzać na soki. Należy też unikać produktów cukierniczych, cukierków i dodawania cukru do napojów i potraw.

Przestrzeganie powyższych zasad na pewno pozwoli zmniejszyć problem nadmiernej masy ciała.