Pora na garść informacji.

Herbata jako przyprawa

Kategoria: zdrowe odżywianie

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie – jednak picie naparów z niej to nie jedyny sposób, w jaki można ją wykorzystać. Okazuje się, że liście, z których na ogół przygotowuje się napar, doskonale sprawdzają się także w roli przypraw.

Herbata i jej rodzaje

Choć najstarsze zapiski dotyczące herbaty pochodzą z X w. p.n.e., to według legendy, pierwszą herbatę w 2737 r. przed naszą erą zaparzył mityczny cesarz Shennong. Do Polski napar z liści krzewu herbacianego trafił najprawdopodobniej dopiero w drugiej połowie XVII wieku, lecz mimo tak krótkiej historii jest obecnie jednym z najpopularniejszych gorących napojów w naszym kraju. Wśród bardzo wielu rodzajów herbaty warto wyróżnić: zieloną, białą, czarną, żółtą, czerwoną (pu-erh), ulung oraz herbaty aromatyzowane (np. Earl Grey) i prasowane.

Przyprawy z herbaty

Herbata jako przyprawa od dawna jest stosowana w wielu krajach i kulturach na świecie. Ma doskonałe właściwości aromatyzujące oraz smakowe. Najpopularniejszym rodzajem herbaty wykorzystywanej w ten sposób jest herbata zielona, która okazuje się doskonałym dodatkiem do deserów i ciast, lekkich sałatek czy sosów wykorzystywanych na przykład do pieczonego mięsa. Zielona herbata jako przyprawa nadaje potrawom wyjątkowego aromatu. W połączeniu z czosnkiem dodaje daniu pikantnego smaku, a jednocześnie pochłania zapach czosnku.

Z kolei mocna herbata czarna oraz pu-erh, czyli czerwona, oprócz silnego aromatu, nadają też specyficznego smaku przygotowywanym potrawom, dlatego wykorzystuje się je choćby do marynowania mięs oraz ryb (warto spróbować np. śledzi marynowanych w czarnej herbacie). Można też gotować w nich potrawy (ryż czy makaron) lub używać ich jako dodatkowego składnika do sosów pieczeniowych.

Nie tylko mocne herbaty

Swoich zwolenników znajdują także przyprawy przygotowywane z herbaty białej i żółtej. Choć mają one bardzo delikatny smak i są niemal zupełnie pozbawione charakterystycznej dla tego napoju nuty goryczy, są chętnie wykorzystywane jako dodatek np. do deserów lodowych.

Herbaciane przyprawy a zdrowie

Poszczególne rodzaje herbat mają wpływ na zdrowie i funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dotyczy to także herbat stosowanych w formie przypraw. Przykładowo herbata zielona przeciwdziała nadwadze i otyłości, zwiększając spalanie tkanki tłuszczowej podczas spoczynku. Ma również działanie oczyszczające i zawiera witaminy C i E. Czarna herbata wspomaga procesy trawienne i powstrzymuje namnażanie się bakterii w układzie pokarmowym, wzmacnia też układ krwionośny, a nawet chroni zęby, ponieważ jest źródłem fluoru. Herbata czerwona oczyszcza organizm z toksyn, poprawia metabolizm i działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, układ krążenia czy wątrobę i zawiera, oprócz fluoru, także wapń. Natomiast herbaty biała i żółta są bogate w witaminę C, mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed wolnymi rodnikami.

Herbata w formie przyprawy to nie tylko wzbogacenie jedzenia na poziomie smaku i aromatu, ale również źródło zdrowych składników. Należy przy tym pamiętać, że herbaty bogate są w teinę, która ma działanie pobudzające.