Pora na garść informacji.

Gryka do zadań specjalnych

Kategoria: porada

Mąka gryczana stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, zwłaszcza dla osób pozostających na diecie bezglutenowej, które śmiało mogą zastąpić nią mąkę pszenną. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zmielić niepaloną kaszę gryczaną. Z łatwością zrobisz to za pomocą wysokoobrotowego blendera.

Zastanawiasz się, co warto z niej przyrządzić? Zainspiruj się kuchnią świata – Japończycy wykorzystują mąkę gryczaną do produkcji makaronu soba, Rosjanie robią z niej bliny, a Francuzi – słodkie naleśniki. Z powodzeniem może posłużyć także do przygotowania chleba czy ciasta na kluski. Świetnym rozwiązaniem będzie również dietetyczna wersja pierogów w oryginalnym połączeniu – ciasto z mąki gryczanej, a farsz ze szpinaku i sera feta. Warto spróbować tych kulinarnych eksperymentów, by zachwycić się smakiem nowych dań i na stałe włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru!