Pora na garść informacji.

Gdzie szukać błonnika?

Kategoria: porada

W przeszłości uważano, że spożycie błonnika nie ma większego wpływu na organizm człowieka. Dziś poznajemy coraz więcej zastosowań tego składnika wielu produktów – również w leczeniu takich chorób, jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca. Jakie produkty zawierają go najwięcej?

Warto jeść błonnik!

Dziś powszechnie wiadomo, że błonnik pokarmowy ma duży wpływ na organizm ludzki – szczególnie na układ pokarmowy oraz krwionośny. Jest skuteczny w walce z nadciśnieniem tętniczym, gdyż zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, a przy tym obniża stężenie glukozy we krwi. Błonnik oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn, znacznie redukując ryzyko wystąpienia związanych z nim nowotworów, przyspiesza również perystaltykę jelit i stymuluje rozwój korzystnych bakterii w ich florze. Wspomaga układ trawienny i procesy wydalania, zmniejszając przy tym poczucie głodu, co w efekcie przyczynia się do zdrowej redukcji masy ciała. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy zalecane jest przez lekarzy w przypadku leczenia oraz zmniejszania ryzyka zachorowania na takie choroby, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca. Jest również stosowany w leczeniu otyłości i kamicy żółciowej.

Błonnik na talerzu

Błonnik pokarmowy występuje w warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach zbożowych. Jakie produkty należy wykorzystać, komponując codzienne posiłki tak, by dostarczyć sobie niezbędnej ilości błonnika a jednocześnie nie popaść w żywieniową nudę? Doskonałym i bogatym źródłem błonnika są: pieczywo pełnoziarniste, otręby z pszenicy i jęczmienia, nasiona dyni, słonecznika czy sezamu, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, maliny, porzeczki, agrest, kiwi, awokado, banany, śliwki, jabłka, morele, brzoskwinie, słodkie ziemniaki, cebula, brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak, rośliny strączkowe czy owies. Jest w czym wybierać – a to zaledwie niektóre z produktów na długiej liście tych o największej zawartości błonnika. W sklepach powszechnie dostępny jest również błonnik spożywczy, będący doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę.

Dla kogo błonnik?

Zdrowa dorosła osoba powinna zjeść dzienne od około 25 do 40 gramów błonnika. Według statystki, zjadamy średnio zaledwie 15 gramów. Błonnik w swojej diecie powinny uwzględniać szczególnie osoby, które cierpią na zaparcia, wciąż czują apetyt, chorują na cukrzycę, choroby serca lub mają wysoki poziom cholesterolu we krwi. Należy również pamiętać, że błonnik sprzyja wytwarzaniu witaminy B2 w organizmie. Jej niedobór może spowodować stany zapalne błon śluzowych oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.