Pora na garść informacji.

Domowe sposoby na aromatyzację oliwy i octu

Kategoria: porada

Od samego jedzenia przyjemniejsze może być tylko jego przygotowywanie. Nie chodzi tu, rzecz jasna, o zrobienie zmyślnej kanapki, tylko o umiejętność poruszania się w niezwykłym świecie własnoręcznie przygotowanych dodatków, do których bogatego świata należą samodzielnie aromatyzowane oliwy i octy.

Octy, oliwy i ich rodzaje

Ocet jest stosowany dość powszechnie jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w niewielkich ilościach, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Ocet dzielimy przede wszystkim na spirytusowy, czyli powstały w wyniku fermentacji spirytusu, i winny – wytwarzany tą samą drogą z wina. W zależności od tego, z jakiego wina powstał, może być to ocet winny biały bądź czerwony. Dostępne są również octy: drzewny, jabłkowy, balsamiczny i ryżowy. Jednak to właśnie ocet winny jest najlepszy do domowej aromatyzacji, tak jak spośród wszystkich rodzajów olejów najlepszy do aromatyzacji jest olej z oliwek – oliwa. Mająca zbawienny wpływ na układ krążenia i obniżająca stężenie cholesterolu, oliwa w połączeniu z octem to doskonała baza do własnego sosu winegret.

Aromatyzacja octu

Tylko od naszej wyobraźni zależy, jaki aromat chcemy nadać octowi. Najpopularniejszymi ziołami, przyprawami czy warzywami używanymi do procesu aromatyzacji są bazylia, czosnek, tymianek, rozmaryn, pieprz, orzechy i cytrusy. Jednak wszelkie eksperymenty są tu jak najbardziej wskazane. Do skutecznego procesu aromatyzacji niezbędne są odpowiednio oczyszczone i wyparzone (wygotowane) pojemniki, najlepiej butelki lub słoiki. Należy najpierw umieścić w nich świeże, wcześniej dokładnie umyte i wysuszone składniki aromatyzujące, a następnie zalać je octem i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany preparat najlepiej odłożyć w ciemne miejsce – światło może mieć wpływ na proces macerowania, czyli rozpadu tkanek użytych składników roślinnych. Jak długo trwa proces aromatyzacji? Szczelnie zamknięty pojemnik z aromatyzującym się octem powinien pozostać nienaruszony przez co najmniej kilka dni. Im dłużej postoi, tym efekt będzie bardziej odczuwalny. Nie ma jednak konieczności, by tak przygotowany ocet aromatyzował się dłużej niż czternaście dni.

Aromatyzacja oliwy

Aromatyzacja oliwy ma długą tradycję, szczególnie na południu Europy. Ważne jednak, by użyć do tego oliwy dobrej jakości. Proces aromatyzacji oliwy wygląda bardzo podobnie jak w przypadku octu. Najczęściej używa się do tego czosnku, papryczki chili, oregano, rozmarynu, tymianku, pieprzu, bazylii czy cytryny. Najlepiej do aromatyzacji używać ciemnych butelek lub słoiczków i, podobnie jak w przypadku octu, wcześniej je wyparzyć, a po zalaniu przypraw oliwą, odstawić w ciemne miejsce. Warto pamiętać, że proces aromatyzacji oliwy może potrwać dłużej niż octu – w zależności od rodzaju użytych składników od dwóch tygodni nawet do miesiąca. Najdłużej aromatyzuje się oliwę lekkimi ziołami, takimi jak bazylia czy rozmaryn.

Aromatyzowane octy i oliwy to nie tylko doskonale wyglądające w kuchni i zdrowe dodatki czy też bazy do potraw – to również wspaniała przygoda z kuchnią, która zwiększa naszą świadomość dotyczącą tego, co spożywamy i jaki ma to wpływ na nasz organizm.