Pora na garść informacji.

Domowe izotoniki

Kategoria: porada

Zadaniem napojów izotonicznych jest wyrównanie poziomu wody i elektrolitów, które tracimy wraz z potem, ale także uzupełnienie witamin i soli mineralnych oraz w niewielkim stopniu węglowodanów, spalanych podczas wysiłku fizycznego.

Dobre izotoniki możemy stosować nie tylko, gdy uprawiamy sport, ale również na co dzień, aby dobrze nawodnić nasz organizm. Niektóre izotoniki, bez chemicznych dodatków i barwników, możemy zrobić samodzielnie. Proste połączenie cytryny z wodą dostarcza organizmowi elektrolitów, a dodatek soli sprawi z kolei, że uzupełniamy sód, utracony w trakcie wysiłku fizycznego.

Nawodnienie z natury

Naturalnymi izotonikami, na które warto zwrócić uwagę, są woda kokosowa oraz nasiona chia.

Wody kokosowej nie należy mylić z mlekiem kokosowym. Jest ona pozyskiwana z zielonych orzechów kokosa, ma przyjemny smak i delikatny zapach. Zawiera wiele witamin (B1, B2, B3, B5, B6, C) i minerałów, jak magnez, potas, wapń, fosfor, które odpowiadają za odżywienie organizmu i działanie przeciwutleniające – zapobiegające procesom starzenia się komórek. Poziom glukozy i fruktozy w wodzie kokosowej jest niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi (dzięki czemu nie trzeba ich dodawać do napoju). Polecana jest jako napój po treningu, ponieważ wspiera budowę mięśni, ma działanie regenerujące, przeciwskurczowe, działa przeciwutleniająco i korzystnie na układ krwionośny (reguluje ciśnienie krwi, chroni przed zawałem i miażdżycą). Jest niskokaloryczna i wzmacnia odporność.

Dobroczynne nasiona

Nasiona chia są z kolei doskonałym źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz pracę mózgu. Dodatkowo znaleźć w nich możemy całą gamę antyoksydantów, czyli związków antynowotworowych, przeciwdziałających procesom starzenia się komórek. Nasiona chia to również bogate źródło białka, wspomagającego odbudowę tkanki mięśniowej oraz błonnika – wspierającego trawienie. Zaletą nasion chia jest to, że wchłaniają i zatrzymują znaczne ilości wody (dziesięciokrotnie więcej niż same ważą), dzięki czemu pomagają zachować uczucie sytości i nie pozwalają na zbyt szybką utratę wody z organizmu, zwłaszcza w trakcie wysiłku lub po jego zakończeniu.

Propozycje na domowe izotoniki

Napój nr 1:

Składniki:

  • łyżka soli himalajskiej,
  • 1 litr wody,
  • sok z jednej cytryny,
  • limonki lub innego owocu cytrusowego.

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Można dodać liście świeżej mięty, które nadadzą świeżości i zrównoważą nieco mdły smak soli.

Napój nr 2:

Składniki:

  • 50 g glukozy,
  • 1 litr wody,
  • sok z jednej cytryny lub innego owocu do smaku (np. pół pomarańczy).

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszać.

Napój nr 3:

Składniki:

  • miód (4 płaskie łyżki),
  • 900 ml wody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • sok z jednej cytryny.

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszać.

Napój nr 4:

Składniki:

  • 1 litr płynu (zielona herbata, herbatka ziołowa, woda kokosowa, czysta woda, itp.),
  • ⅛ do ¼ łyżeczki soli himalajskiej, ¼ do ½ łyżeczki pokruszonych tabletek magnezu, wapnia (opcjonalnie),
  • ¼ szklanki lub więcej świeżego soku (do wyboru z: winogron, jabłka, cytryny, limonki, ananasa itp.),
  • 1-2 łyżeczki miodu lub stewii.

Przygotowanie: Zaparzyć herbatę lub lekko podgrzać wybrany płyn, dodać sól, wapno i magnez, a następnie sok i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Napój nr 5:

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 300 ml wody niegazowanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszać i poczekać aż nasiona chia pozostawione w płynie zaczną tworzyć galaretkę.