Pora na garść informacji.

Dodatek winny smaku…

Kategoria: porada

Wino najczęściej dobierane jest do rodzaju spożywanej potrawy. Są jednak sytuacje, kiedy warto połączyć je z jedzeniem już na etapie przygotowywania posiłku. Białe wino idealnie podkreśla smak dań z owoców morza, np. krewetek lub muli po marynarsku, delikatnych, jasnych sosów czy tradycyjnej, francuskiej zupy cebulowej. Dobrze komponuje się także z różnymi deserami – można np. łączyć je z owocami, przygotowywać na jego bazie galaretkę lub poncz do nasączania biszkoptu.

Czerwone wino świetnie wzmacnia naturalny smak polskiego bigosu, wołowiny po burgundzku i węgierskich gulaszy. Lekko podgrzane i połączone ze skórką pomarańczową oraz aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, kardamon i imbir, stworzy rozgrzewającego grzańca.

Zarówno białe, jak i czerwone wino nadaje się do sporządzenia marynaty do mięs lub ryb – dzięki niemu dania uzyskają wyjątkowy smak i aromat.