Pora na garść informacji.

Jedzmy nienasycone kwasy tłuszczowe

Kategoria: zdrowe odżywianie

W opinii wielu osób tłuszcz to składnik niepożądany i zarazem coś, czego należałoby się pozbyć z organizmu. Jego niedobór, a zwłaszcza niedobór tak zwanego dobrego tłuszczu, może być jednak równie niebezpieczny jak nadwaga czy otyłość. Czym jest dobry tłuszcz i gdzie go szukać?

Tłuszcze są paliwem dla ludzkiego organizmu, dają mu energię, chronią też przed utratą ciepła, pomagają czuć smak oraz przełykać pokarmy. Tłuszcze powinny stanowić od 20% do 30% wszystkich przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Aby jednak pełniły swą funkcję, nie wpływając negatywnie na nasze zdrowie, powinniśmy wybierać żywność zawierającą nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych nie podnoszą stężenia cholesterolu i obniżają ryzyko otyłości oraz zapadalności na cukrzycę, choroby wątroby czy dolegliwości miażdżycowe.

Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe?

Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wytwarzanie tych gorszych, nasyconych, przychodzi mu z łatwością. Z tego też powodu spożywanie kwasów nasyconych nie jest dla nas niezbędne. Z kolei kwasy nienasycone są nam potrzebne. Dlaczego? Znacznie obniżają stężenie cholesterolu i rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Biorą również udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony komórkowe i surowicze, pomagając w nawodnieniu organizmu. Coraz więcej badań dowodzi także, iż spożywanie tłuszczów nienasyconych obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza związanych z układem pokarmowym. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają również na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, działają antydepresyjnie oraz pomagają w odchudzaniu. Zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie może powodować zmiany skórne, kłopoty z regeneracją naskórka i gojeniem się ran, stany zapalne, spadek odporności na infekcje czy poważne zaburzenia w funkcjonowaniu i procesach zachodzących w większości narządów i tkanek.

Gdzie szukać nienasyconych kwasów tłuszczowych?

Bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, szczególnie wiesiołkowy, lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek. Doskonałym źródłem dużej ilości tłuszczów nienasyconych są także ryby morskie (szczególnie tłuste, jak makrela, dorsz czy sardynki), a także orzechy i owoce awokado. Należy pamiętać, że ok. 25-30% energii dziennie powinniśmy czerpać właśnie z tłuszczów. Dbając o odpowiednią zawartość NNKT w naszej diecie, warto pamiętać, żeby zjadać przy okazji także zielone warzywa, które wspomagają proces wchłaniania się tłuszczów.