Pora na garść informacji.

Dlaczego należy wybierać warzywa i owoce BIO?

Kategoria: zdrowe odżywianie

Robiąc zakupy, często zastanawiamy się, które produkty będą dla nas najzdrowsze, a przede wszystkim – jakie owoce i warzywa możemy podawać naszym dzieciom. Najlepszym wyborem będą owoce i warzywa z certyfikatem jakości BIO.

Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie własnego ogródka, w którym warzywa i owoce rosłyby pod naszą czujną kontrolą i zapewne nie zawierałyby tony oprysków czy innych substancji chemicznych, mających na celu ulepszenie, przyspieszenie czy zmodyfikowanie procesu wzrostu roślin. Jednak nawet jeśli mamy taki ogródek, problemem może okazać się długotrwała uprawa czy doglądanie roślin. Zatem czy możemy w sklepach znaleźć produkty bliskie tym, które byśmy sami wyhodowali?

Rozwiązanie klasy BIO

Rozwiązaniem mogą być warzywa i owoce ekologiczne. Certyfikaty jakości BIO mówią nam o tym, że dany produkt jest w 100% ekologiczny. Co rozumiemy pod pojęciem „ekologiczny”? Produkt ekologiczny musi spełniać wiele restrykcyjnych norm. To znaczy, że uprawa tych roślin jest oparta na mechanizmach biologicznych, a nie na środkach wytworzonych przemysłowo. Gleba nie jest wyjałowiona dzięki różnorodności upraw i zachowaniu odpowiedniego poziomu próchnicy. Nie używa się pestycydów, bazując na mechanicznym usuwaniu chwastów. Stosowane są wyłącznie nawozy organiczne (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – kompost). Nie znajdziemy wśród nich składników modyfikowanych genetycznie. Certyfikaty nadaje niezależna instytucja. W Polsce jest to np. AGRO BIO TEST, działający od 1996 roku. Zapoczątkował on rolnictwo ekologiczne w Polsce, a obecnie rozwija program kontroli jakości według przepisów Unii Europejskiej.

Zielony liść gwarancją jakości

Warto szukać na półkach produktów z zielonym liściem BIO. Główną zaletą owoców i warzyw BIO jest ich bardzo dobra jakość. Zazwyczaj te owoce i warzywa mają atrakcyjniejszy smak i zapach. Możemy być też pewni, że nie zawierają pozostałości chemikaliów ani pestycydów używanych w standardowej uprawie roślin. Przechodzą one szczegółową kontrolę, pilnuje się też, by dotrzymywały wysokich standardów – zwłaszcza w sezonie ich zbiorów, gdy mamy pewność, że nie były przechowywane i podtrzymywane w sposób chemiczny. Trzeba bowiem pamiętać, że spożywanie w nadmiarze produktów skażonych chemikaliami bywa niebezpieczne dla zdrowia. Może to stać się przyczyną uczuleń i nietolerancji pokarmowych, prowadzić do zatrucia pokarmowego, problemów z układem pokarmowym, zaburzeń neurologicznych i innych dolegliwości. Do bezpiecznych warzyw i owoców należą m.in. cebula, kapusta, brokuły, szparagi, zielony groszek, kiwi, banany, mango, awokado i ananas, w których stwierdza się śladowe ilości skumulowanych substancji chemicznych. Owoce i warzywa, które szczególnie „absorbują” rolnicze chemikalia, to głównie owoce letnie (takie jak morele, brzoskwinie, jabłka, truskawki, wiśnie, czereśnie, winogrona i gruszki) oraz warzywa (szpinak, sałata zielona, ziemniaki, marchew i papryka). Te szczególnie warto kupować z plantacji ekologicznych.