Pora na garść informacji.

Dieta na zdrowe włosy i paznokcie

Kategoria: porada

Temat wydaje się typowo kobiecy i tak też jest kreowany na rynku kosmetycznym: panie mają znacznie większy wybór produktów i usług pielęgnacyjnych, niż panowie. Ale wszyscy mogą czerpać takie same korzyści ze wskazówek dietetycznych, które wspierają dobrą kondycję włosów, paznokci i w efekcie ogólnie lepszy stan zdrowia – niezależnie od płci. Do tego zapraszamy w poniższych poradach.

Jest wiele witamin i minerałów odgrywających istotną rolę w poprawie i utrzymaniu dobrej kondycji włosów i paznokci. Zatrzymajmy się na poszczególnych problemach, aby dobrze dopasować do nich rozwiązania polegające na uzupełnieniu diety o odpowiednie składniki.

Osłabione cebulki, wypadanie włosów

Za te problemy odpowiadają niedobory magnezu, manganu, miedzi, żelaza i cynku. Zwłaszcza ten ostatni pierwiastek wspiera kondycję włosów. Aby nie zabrakło go w diecie, warto zapamiętać, że zawierają go orzechy oraz dynia – w szczególności jej pestki. Spośród powyższych minerałów odnajdziemy w nich także żelazo. Podobnie w płatkach owsianych. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B i witamina E, która jako silny przeciwutleniacz nie dopuszcza do przedwczesnego obumierania i osłabienia komórek. Nie bez powodu jest więc kojarzona z urodą i młodością.

Płatki owsiane zasługują na same pozytywne skojarzenia, ponieważ zawarte są w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz dobroczynnego działania na inne sfery organizmu, NNKT przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego nawilżenia i elastyczności. Innymi produktami, w jakich znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 są: olej lniany i siemię, olej z wiesiołka. Niektóre enzymy zawarte w nich spowalniają także procesy łysienia. Ważnym elementem jadłospisu są ryby morskie – oprócz NNKT zapewnią również dawkę białka, które jest niezbędnym budulcem w strukturze włosa.

Stosując zasadę 3xM, czyli wzbogacając swoją dietę o magnez, mangan i miedź, zauważymy przyspieszony przyrost włosów i zmniejszone wypadanie. Znajdziemy te pierwiastki w następujących produktach: surowe kakao, makaron ryżowy, ryż pełnoziarnisty oraz mąka żytnia. W skrócie: produkty pełnoziarniste to sprzymierzeńcy silnych włosów!

Bardzo bogatymi w minerały produktami są rośliny strączkowe. Oprócz białka będącego budulcem, magnezu, żelaza i wapnia można w nich odnaleźć biotynę (czyli witaminę B7).  Jest to składnik przyczyniający się do wzmocnienia cebulek włosów. Sięgnijmy więc po soczewicę, fasolę, ciecierzycę, bób, groch i fasolkę szparagową, w dowolnych odmianach. Zwłaszcza teraz, gdy trwa na nie sezon. Ponadto dobrze znane i lubiane warzywa, takie jak sałata, pomidory, marchewka, brokuły, natka pietruszki, koperek i szczypiorek to wsparcie dla powstawania witaminy A w organizmie. Dzięki niej włosy zostaną wzmocnione i będą rosły szybciej.

Włosy matowe i bez połysku

Mimo, iż nie jest to kłopot ściśle zdrowotny, to potrafi zniechęcić niejedną osobę. Środkiem zaradczym w tym problemie są wspomniane już nienasycone kwasy tłuszczowe. Aby uzupełniać dawkę kwasów omega-3, wprowadźmy do jadłospisu:

  • codzienną porcję (1 garść) orzechów włoskich,
  • w ciągu tygodnia zjadajmy więcej ryb (zwłaszcza morskich),
  • do sałatek spożywajmy olej z wiesiołka lub olej lniany,
  • zaopatrzmy się w siemię lniane, które może przyczynić się do poprawy stanu włosów również poprzez działanie zewnętrzne, czyli maseczkę.

Skrzyp to zioło często stosowane w kosmetyce włosów. Aby je wzmocnić, można stosować go także w postaci naparów. Warto poszukać tego zioła w aptece lub… na łąkach! Warto polecić również inne ziołowe płukanki, np. z rozmarynu, rumianku, pokrzywy lub nagietka

Włosy przetłuszczające się

Choć trudno całkowicie zapobiegać temu problemowi i pielęgnacja odgrywa w tym przypadku najważniejszą rolę, to lekkostrawna dieta również może przyczynić się do poprawy stanu włosów. Istotne są tu witaminy z grupy B (B1, B2 i B6 – obecne w bananach, brokułach, pieczarkach i pestkach). Wspomniany wcześniej cynk także pomaga w zredukowaniu wydzielania tłuszczu. Odnajdziemy go w szpinaku, szparagach i produktach pełnoziarnistych. Istotną rolę pełnią również związki siarki, obecne w produktach o ostrym smaku: rzodkiewce, cebuli, czosnku i chrzanie, ale także w fasoli, jajkach i amarantusie. Z uwagi na obecność tego pierwiastka, przydatne mogą okazać się również kosmetyki z pokrzywą lub napary z niej – zarówno do picia, jak i do płukania włosów.

Kruche, łamliwe paznokcie

Za ten przykry stan mogą odpowiadać niedobory wapnia. Choć można polecić produkty kozie lub owcze, by go uzupełniać, to generalnie nabiał nie jest jego jedynym źródłem. W jego poszukiwaniu warto sięgać po ryby (np. sardynki), kasze i płatki, a także suszone owoce i świeże warzywa: jarmuż, natkę pietruszki, pomidory botwinkę, kapustę, szczypiorek. Znajdziemy go również w sushi nori i soku z aloesu, zawierającego również inne korzystne dla włosów i paznokci składniki: magnez i cynk.

Istotnym pierwiastkiem wzmacniającym paznokcie jest żelazo. Pamiętajmy, że jego przyswajanie jest wspierane przez witaminę C. Suszone bakalie często zawierają obydwa te składniki, warto więc wzbogacić się o morele, figi, żurawinę czy rodzynki. To może pomóc nie tylko w kondycji paznokci, ale i w zastąpieniu niezdrowych przekąsek.

Witamina A jest również istotna dla mocnych paznokci, gdyż wspiera powstawanie keratyny, z której są zbudowane. Jej najsłynniejszym źródłem jest marchewka, ale by uzyskać najlepsze wchłanianie tego składnika, należy go spożywać ze źródłem zdrowego tłuszczu: np. z awokado, olejem lnianym, orzechami lub oliwą z oliwek. Źródłem witaminy A będą ponadto jajka, ryby i wątróbka.

Rozdwajanie paznokci

Wymienione wcześniej mangan, cynk i krzem są składnikami o niebagatelnym znaczeniu dla kondycji paznokci. To właśnie ich niedobór prowadzi do nieprzyjemnego zjawiska: rozwarstwiania się płytki paznokcia. Pełnoziarniste produkty, ryby i owoce morza (w tym ostrygi), a także pestki sprawią, że uzupełnimy odpowiednie elementy. Ratunkiem może stać się również żelatyna – codzienna dawka ok. 1 płaskiej łyżki żelatyny, dodanej np. do koktajlu, wspomoże stan płytki paznokcia.

Z pomocą przychodzą również warzywa. Dostawę krzemu i żelaza, a także dawkę witamin C oraz A zapewni spożywanie warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki i buraków. Aby nie zabrakło nam witamin z grupy B, powinniśmy pamiętać o ciemnozielonych warzywach, czyli jarmużu, cukinii, ogórkach i fasolce szparagowej. Inne jej źródła to produkty pełnoziarniste, drożdże, ziemniaki i wątróbka. Powyższe witaminy, wspierające ogólnie kondycję urody, znajdują się w komplecie w awokado.
Podsumowując, za kiepską kondycję włosów i paznokci odpowiadają nie tylko niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych lub takich składników, jak magnez, mangan, cynk, witaminy A, C, E i z grupy B. Dodatkową przyczyną są toksyny i zanieczyszczenia, które szkodzą strukturze komórek. Na co dzień hamujemy wchłanianie witamin, pijąc mocną kawę i herbatę, a rezygnując z odpowiedniej ilości wody. Z pewnością nie pomagają nam obiady z fast-foodów lub wprost z puszek albo torebek – ich złe oddziaływanie widać w pierwszej kolejności właśnie na skórze, włosach i paznokciach. Lepiej zbliżyć się w diecie do kuchni śródziemnomorskiej, stosując na zimno oliwę, włączając do jadłospisu świeże warzywa, ryby i owoce morza. W ramach przekąsek stosować orzechy i suszone owoce, a zwykłe pieczywo i płatki kukurydziane zastąpić pełnoziarnistymi – to będzie wstęp nie tylko do kuracji dla urody, ale i dla całego organizmu.