Pora na garść informacji.

Dieta dla zdrowia oczu

Kategoria: porada

Sposób odżywiania może mieć wpływ na kondycję oczu. Co jeść, aby długo cieszyć się dobrym wzrokiem?

Obecnie dolegliwości wzroku to problem cywilizacyjny. Spędzamy zbyt dużo czasu przed komputerem i telewizorem. Na co dzień jesteśmy wystawieni na promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska i na alergeny. Te czynniki sprawiają, że oczy bolą, pieką, są zaczerwienione i zmęczone. Doświadczamy też wzmożonego łzawienia. Długotrwałe utrzymywanie się tych objawów może doprowadzić do choroby upośledzającej mechanizm łzawienia – zespołu suchego oka. Dziś wiemy, że niektóre produkty spożywcze zawierają składniki wspomagające zdrowie oczu.

Kluczowe składniki w diecie

W diecie korzystnej dla oczu należy przede wszystkim zadbać o obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich głównym źródłem są ryby (te tłuste, jak np. łosoś) oraz tran. Kwasy omega-3 stanowią budulec tkanki nerwowej zawartej w siatkówce oka oraz fotoreceptorów. Dobrze też zadbać o posiłki bogate w minerały: miedź (owoce morza, jak ostrygi czy małże), mangan (ciemne pieczywo), selen (cebula, kapusta) i cynk (ryby, jajka, chude mięso i grzyby). Istotne jest też dostarczanie organizmowi antocyjanów, czyli barwników pochodzących z kwiatów, warzyw i owoców. Antocyjany wspierają oczy, chroniąc naczynia krwionośne oraz stymulując organizm do produkcji rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki, zapewniającego prawidłowe widzenie. Antocyjany wprowadzimy do diety, spożywając: śliwki, truskawki, wiśnie, aronie, czereśnie, porzeczki oraz czerwoną kapustę. Warto także sięgać po czosnek, który jest naturalnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ma dobroczynne działanie nie tylko dla oczu, ale dla całego organizmu.

Cenne substancje

Niezwykle przyjazną oku substancją jest luteina – przeciwutleniacz likwidujący rakotwórcze wolne rodniki. Działa na siatkówkę i plamkę żółtą oka. Wspomaga regenerację pręcików i czopków, których dobre funkcjonowanie warunkuje prawidłowy wzrok. Dużo luteiny zawierają m.in. dynia, szpinak czy żółtka jaj. Oprócz luteiny ważną rolę w procesie widzenia odgrywa zeaksantyna. Oba przeciwutleniacze stanowią filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe. Działają zatem jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”. Obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i zwyrodnienia siatkówki. Najwięcej zeaksantyny zawierają kukurydza i groszek. Z kolei resweratrol (również przeciwutleniacz) spowalnia rozwój zaćmy i procesów degeneracyjnych nerwu wzrokowego. Występuje w winogronach i czerwonym winie.

Moc witamin

Witaminy nie pozostają bez wpływu na nasze oczy. Szczególnie A, C i E. Wszystkie trzy mają właściwości przeciwutleniające. Witamina C hamuje też rozwój zaćmy. Znajduje się w dużej ilości w cytrusach, a także w: porzeczkach, aronii, pomidorach, szparagach czy soku z aceroli. Mniej doceniana, ale równie istotna dla prawidłowego widzenia, jest witamina E. Jej źródłem są oleje (słonecznikowy, sojowy i kukurydziany) oraz migdały, orzechy i kiełki pszenicy. Prowitamina A (czyli beta-karoten) również odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób oczu. Dostarczamy ją wraz z marchwią, dynią, szpinakiem, brokułem i natką pietruszki..

Tak wzbogacona dieta oraz prawidłowa higiena pracy przy komputerze (na przykład stosowanie pięciominutowych przerw co godzinę), to właściwy sposób dbania o dobry wzrok.