Pora na garść informacji.

W czym powinniśmy gotować?

Kategoria: porada

Patrząc na szeroką ofertę miedzianych, żeliwnych, stalowych, emaliowanych, czy aluminiowych garnków, dostępnych na rynku, łatwo można się zagubić. Czym powinniśmy się kierować przy wyborze odpowiedniego naczynia do gotowania?

Przede wszystkim pozbądźmy się aluminiowych garnków. Istnieją silne dowody, że nadmiar aluminium może prowadzić do rozwoju choroby Alzheimera. Występujące na rynku garnki emaliowane to dobry wybór, o ile nie są uszkodzone (nie posiadają nawet mikrozarysowań). Jeśli tak jest – garnek należy jak najszybciej wyrzucić, ponieważ do pożywienia mogą dostawać się metale ciężkie, działające toksycznie na nasz organizm. W garnkach emaliowanych nie należy też przechowywać przygotowanego jedzenia, gdyż naturalne kwasy z warzyw i owoców mogą powodować wspomniane uszkodzenia.

Najzdrowszym wyborem wydają się być garnki ceramiczne (jedynie matowe, gdyż glazurowane najczęściej zawierają w składzie kadm i ołów, oddziałujące toksycznie na nasz organizm) lub stalowe. Garnki ceramiczne są zazwyczaj trwałe, odporne na uszkodzenia i wyjątkowo gładkie, co minimalizuje przywieranie potraw (a co za tym idzie zmniejszają ryzyko interakcji pomiędzy pożywieniem a tworzywem, z którego zrobione jest naczynie). Z kolei w przypadku garnków stalowych możemy znaleźć produkty z materiałów o właściwościach antybakteryjnych i antyalergicznych, co wydaje się być doskonałym rozwiązaniem, pozwalającym nawet na przechowywanie przygotowanych w nich potraw.
Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na firmę produkującą garnki i wybierać te, które są na rynku już długo i posiadają odpowiednie atesty.