Pora na garść informacji.

Co to jest wartość odżywcza produktów?

Kategoria: zdrowe odżywianie

Nie ilość zjadanych dziennie kalorii czy skupienie się w diecie na jednym składniku odżywczym (np. białku) decyduje o prawidłowym odżywianiu czy skuteczności diety. Najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie spożywanych składników odżywczych, czyli dobór produktów o odpowiedniej wartości odżywczej. Tylko co to jest?

Wartość odżywcza w teorii

Według definicji, wartością odżywczą produktu spożywczego określamy stopień zawartości w nim poszczególnych składników odżywczych. Wartość odżywczą oblicza się zazwyczaj procentowo, ale również w liczbach bezwzględnych na jednostkę wagi lub objętości. Informacje o wartości odżywczej poszczególnych produktów powinny zostać umieszczone na ich opakowaniach. Wartość odżywcza produktu to także stopień, w jakim dany produkt zostaje przyswojony w procesie metabolizmu ludzkiego organizmu w celu zapewnienia funkcji życiowych. Oprócz wartości energetycznej danego produktu spożywczego o jego wartości odżywczej decyduje także zawartość składników odżywczych, takich jak tłuszcze, węglowodany, cukry czy białka.

Co wpływa na wartość odżywczą?

O wartości odżywczej danego produktu decyduje przede wszystkim jego rodzaj. Wartości odżywcze owoców różnią się od wskazań charakterystycznych dla mięs, a tych z kolei od nabiału. Natomiast o wartości odżywczej wewnątrz danych grup produktów mogą decydować takie czynniki jak rasa czy pochodzenie w przypadku zwierząt, odmiany i miejsce uprawy w kontekście roślin, a także metody produkcji, przetwarzania i przechowywania. Powszechne przetwarzanie pożywienia ma olbrzymi wpływ na jego wartość odżywczą – zarówno pozytywny, jak i negatywny. Na przykład stosowanie przeciwutleniaczy redukuje powstawanie nadtlenków, które szkodzą organizmowi ludzkiemu, z kolei zbyt duża obróbka cieplna produktów spożywczych może znacznie obniżać ich wartość odżywczą.

Kto oblicza wartość odżywczą?

W sposób najpewniejszy i najbardziej profesjonalny wartość odżywczą produktów spożywczych obliczają specjalne akredytowane laboratoria analizy żywności. Często posiłkują się nimi producenci bądź dystrybutorzy pożywienia, dostarczając do wspomnianych laboratoriów próbki swojej żywności. Wskaźniki wartości odżywczych poszczególnych grup produktowych i samych produktów wydawane są również w postaci ogólnodostępnych i zatwierdzonych tabel.